Megtakarítás euróban - megéri átváltani a megtakarításaimat?

Te is aggódsz a forint gyengülése miatt? Megmutatjuk, hogy az eurós megtakarításokkal hogyan csökkentheted a kockázatokat.
Mit mond szakértőnk?Bezár
Te is aggódsz a forint gyengülése miatt? Megmutatjuk, hogy az eurós megtakarításokkal hogyan csökkentheted a kockázatokat.

Az infláció erősödésével sok ember fejében megfordul az a lehetőség, hogy forint alapú megtakarításait euróba váltsa.

Egy ilyen komoly döntés előtt azonban érdemes tisztában lenni a kockázatokkal és a várható költségekkel.

Egy-egy deviza árfolyama folyamatosan változik és a jövőbeli erősödés vagy gyengülés nem jósolható meg biztosan, hiszen az ingadozást rengeteg különböző tényező befolyásolhatja. Azt se felejtsd el, hogy az eladási és a vételi árfolyam nem ugyanakkora! Ezt a különbséget figyelembe kell venni, ha azt mérlegeled, hogy az átváltás megéri-e.

Természetesen az euróban és a forintban való megtakarításnak is megvannak az előnyei és a hátrányai, amelyekkel érdemes megismerkedni a döntés előtt.

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. október 25.
 • promóció

A forint rohamos gyengülését látva sokan gondoltak már arra, hogy inkább euróba váltják a megtakarításaikat. Ezt a döntést azonban nem érdemes elkapkodni! Ha szeretnél jól járni, akkor célszerű megismerned a forint gyengülése mögött meghúzódó folyamatokat, az átváltási költségeket és tájékozódnod a további alternatívákról is! Segítünk átlátni a helyzetet és döntést hozni.

A hirtelen meghozott, nagy döntések ritkán sülnek el jól. Ha gondolkozás nélkül cselekszel, akkor könnyen tévútra vezethetnek azok a kognitív torzítások, amelyek minden emberre jellemzők.

Mindenki hajlamos arra, hogy rosszul becsülje meg a nyereséges események bekövetkeztének valószínűségét, és általában annak a felmérése sem könnyű, hogy mekkora nyereséget jelent, ha tényleg megtörténik amire vágyunk.

Vizsgáljuk meg a forint rohamos inflálódását! Ha megijedsz a helyzettől és állandóan azzal szembesülsz a híroldalakon, hogy napról-napra több pénzt kell fizetni egy euróért, akkor könnyen hozhatsz rossz döntést.

Eurós megtakarítások kiszámolása laptoppal

Úgy érezheted, hogy a megtakarításod euróra váltásával akár gyors nyereséget is zsebre tehetsz, ráadásul biztos lehetsz abban, hogy az euró a jövőben is folyamatosan erősödni fog. Azonban a helyzet korántsem ilyen egyszerű, és egy elkapkodott döntés könnyen veszteséget hozhat.

De vajon miért?

Egy-egy deviza árfolyama folyamatosan változik. Napról napra és percről percre. Ha kíváncsi vagy, hogy mennyire ingadoznak az árfolyamok, akkor figyeld meg pár percig a változásokat.

Természetesen nem ezek a rövid távú ingadozások számítanak igazán. Ha át szeretnéd váltani a megtakarításodat euróra, akkor valószínűleg hosszú távú befektetésben gondolkodsz.

1956-ban a legnagyobb bankjegy a 100 forintos volt, a legkisebb használatban lévő érme pedig a kétfilléres. Ma 100 forintost legtöbbször a bevásárlókocsiba használsz, ráadásul az elmúlt hónapokban az infláció egyre kézzelfoghatóbbá válik.

Azonban ennyiből nem érdemes egyből végkövetkeztetéseket levonnod.

Az elmúlt években ugyan a forint folyamatos gyengülését tapasztalhattad, de egy ilyen komoly döntés meghozatalakor nem támaszkodhatsz kizárólag a múltbeli tapasztalataidra.

Aki 10 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy euróban tartja a befektetésit, az jól járt. Ha kíváncsi vagy az árfolyamok hosszútávú alakulására, akkor nézd meg a MNB árfolyam oldalát. Azonban sajnos nincs garancia arra, hogy a forint gyengülésének tendenciája a következő 10 évben is folytatódni fog.

Fontos, hogy megértsd a háttérben zajló folyamatokat és tisztában legyél a befolyásoló tényezőkkel.

Miért gyengül a forint?

Az árfolyamok működésének megértéséhez fontos, hogy tisztában legyél az alapfogalmakkal. Sokan összekeverik a deviza és a valuta fogalmát.

Valutának nevezzük egy külföldi ország hivatalos, kézzel fogható fizetőeszközét, vagyis a készpénzt. Devizának pedig a pénzt helyettesítő eszközöket hívjuk. A deviza általában számlapénz, vagyis bankszámlákon van, nem tudod a kezedbe fogni.

Egy deviza vagy valuta erősödésének, illetve gyengülésének hátterében rengeteg olyan hatás húzódhat meg, amelyről első hallásra azt gondolhatod, hogy semmi köze az árfolyamhoz. Azonban a devizák egymáshoz képesti értékeinek a változása egy rendkívül komplex folyamat, és csak spekulációink lehetnek arra vonatkozóan, hogy hogyan alakulnak majd a jövőben.

Számít például az, hogy:

 • hogyan változik a nagyobb tőkealapok tevékenysége (például nyugdíj, beruházási vagy biztosítási alapok),
 • milyen pénzügyi döntések születnek Magyarországon és az EU-ban,
 • általánosságban milyen állami intézkedések vagy bejelentések történnek,
 • az országban milyenek vállalati export és import tevékenységek folynak,
 • hogyan változik a környékbeli valuták árfolyama,
 • más országokban milyen gazdasági vagy politikai változások történnek,
 • milyen inflációs előrejelzések vannak.

Ahogy a fenti tényezők is mutatják, nemcsak a hazai színtér számít, hanem bármilyen nemzetközi esemény meghatározó lehet. Elég, ha valami miatt hazánk nem tűnik olyan helynek, ahova szívesen települnek a külföldi vállalatok.

Előfordulhat az is, hogy a nagyobb bankok vagy biztosítók leminősítenek egy országot és a befektetők védelméért inkább eladják a magyarországi értékpapírokat.

Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy milyen hazai hatások befolyásolják az árfolyamot. Fontos tényező például, hogy:

 • mekkora a jegybanki alapkamat, mit kommunikál a jegybank,
 • milyenek az állampapír hozamok,
 • mennyi az ország exportja/importja,
 • mennyire tartják a külföldi befektetők, intézményi döntéshozók szavahihetőnek az ország vezetőit.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik fő feladata, hogy korrigálja a piacon keletkező rendellenességeket és a forint helyzetének megfelelően változtasson a pénzügyi döntéseken.

Ennek érdekében bankjegyeket és érméket bocsáthat ki (ezzel élénkítve a gazdaságot), változtathat a jegybanki alapkamaton és kezelheti az ország deviza- és aranytartalékát. A napjainkban tapasztalt magas infláció két legfontosabb oka:

 1. az ukrajnai fegyveres konfliktus és
 2. hazánk és az Európai Unió megállapodásának hiánya.

Ezen tényezők miatt Magyarország kevésbé népszerű a külföldi befektetők körében, mint néhány hónappal korábban. Ez nem egy célzott támadás az ország gazdasága ellen, hanem óvatosság. Képzeld magad a külföldi befektetők helyzetébe!

Elemzi az eurós megtakarítást egy befektető

Ha szeretnél biztos lenni a hozamodban, akkor a befektetésed helyeként te sem egy olyan országot választanál, amelynek a szomszédságában háború dúl. Rengeteg olyan befektetési lehetőség létezik, ahol a pénzintézet garantálja a nyereséget. Ilyen például a legtöbb nyugdíjbiztosítás. Ha egy bank vagy egy biztosító ilyen vállalást tesz, akkor különösen óvatos lesz a döntéshozatalkor.

Az árfolyamváltozások rendszere nagyon összetettnek tűnik elsőre, de a fenti tényezők tulajdonképpen csak az egyes valuták és devizák iránti keresletet, illetve ezeknek a kínálatát befolyásolja. Végső soron pedig – ahogy egy szabad piac esetében minden mást – az árfolyamok alakulását is a kereslet és a kínálat határozza meg.

De miért érint engem a forint gyengülése?

Az euró magas árfolyama nem csak akkor számít, ha nyaralni indulsz és valutát szeretnél váltani.

A boltok polcain található termékek többsége külföldről kerül hazánkba. Ezen termékek árába beépül a kereskedők pénzátváltásból eredő költsége és (ahogy mostanában napról-napra megtapasztalhatod) a forintért vásárolt termékek is megdrágulnak.

Ezért lehet költséges a megtakarítás euróban

A pénzváltás akkor sem mindig éri meg, ha a kinézett valuta biztosan tovább fog erősödni. Egy valuta vagy egy deviza erősödésének mértéke nem mindegy, ugyanis az eladási és a vételi árfolyam nem ugyanakkora.

Valuta eladási árfolyam alatt azt értjük, amikor forintot váltunk át egy másik valutára.

Valuta vételi árfolyam, amikor egy külföldi valutát váltunk át forintra.

Deviza esetében is van eladási és vételi árfolyam, csak ilyenkor nem kézzel fogható pénzt adsz el, hanem valamilyen pénzt helyettesítő eszközt.

Oké, de miért fontos ez a befektetéseim szempontjából?

A pénzváltásnak mindig költsége van. Ha átváltod a pénzedet euróba, akkor figyelembe kell venned a vételi és az eladási árfolyam közötti különbséget.

Vedd figyelembe a váltással járó kiadásokat is és így gondold végig, hogy nyereséges lehet-e a választott befektetés.

Ha olyan céljaid vannak a megtakarított pénzzel (például külföldi nyaralás vagy egy idegen országban történő autóvásárlás), amihez nem kell visszaváltás, akkor ezzel a költséggel ne számolj.

Telik az idő és a forint gyengül az euró megtakarítással szemben

A forint sem gyengülhet a végtelenségig

Arról sem szabad elfelejtkezned, hogy a forint folyamatos gyengülése nem törvényszerű. Biztosan senki sem tudja megjósolni, hogy milyen elmozdulás várható a jövőben. Ha a külföldi nagy befektetők forint eszközöket vásárolnak, akkor a forint erősödik, ha eladják ezeket az eszközöket, akkor a forint gyengül.

Jelenleg rendkívül bizonytalan a piaci környezet és az árfolyamingadozás nagyon magas. Ha rosszul időzíted az átváltást, akkor veszteségesen jöhetsz ki a végén.

Természetesen az sem megoldás, ha hagyod, hogy az infláció kikezdje a fáradsággal összegyűjtött megtakarításaidat. A pénzed átváltása akkor éri meg, ha így magasabb hozamra teszel szert, mint egy forint alapú megoldással.

Az euró hozamát úgy számold ki, hogy az át- és visszaváltás költségét levonod a várható nyereségből.

Szerencsére nem az euró az egyetlen alternatíva. Járj utána alaposan az összes lehetőségnek és körültekintően tájékozódj a döntéshozatal előtt. Ne alapozz szalagcímekben látott félinformációkra, vagy a szomszédok véleményére.

Amellett, hogy nem tudod elkerülni az átváltási költségeket, van egy olyan befektetési szabály is, hogy diverzifikálj, vagy építs portfóliót. Ez nagyon szakmainak hangzik, a lényege érthetően az, hogy lehetőleg többféle pénznemben (devizában) is legyen megtakarításod, ha már több millió forintod van. Illetve többféle pénzügyi eszközben is, például állampapírban, banki betétben, ingatlanban, részvényekben.

Nyilván keveseknek van több millió forint félretett pénzük több eszközben, de erősen javasolt pár havi vésztartalékot felhalmozni (amit elég a bankszámládon, vagy egy megtakarítási számlán tartani) és a nyugdíjadról gondoskodni.

Az árfolyamingadozás akkor is érint, ha euróban tartod a megtakarításodat. Ne felejtsd el, hogy ilyenkor nem érdemes megijedni a nagyobb kilengésektől sem, hiszen a hirtelen hozott döntések könnyen vezethetnek veszteséges végeredményhez. A legfontosabb szabály, hogy ne az árfolyamingadozás alapján váltsd át a pénzedet, hanem a változást okozó tényezők figyelembevételével. Gondold végig, hogy ezek a faktorok mennyire fognak tartós átalakulást előidézni. Természetesen nem lehet mindent előre megjósolni, ezért a döntés mindig tartogat kockázatot!

Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció

Euróban vagy forintban takarítsak meg?

Ne felejtsd el, hogy az egyszerű euróra váltás nem termel túl sok hozamot, sokkal okosabb, ha valamilyen euró alapú befektetést választasz. Habár Magyarországon egyelőre még nem lehetséges az euró hivatalos bevezetése, szerencsére elég sok olyan befektetési lehetőség áll a rendelkezésedre, ahol euróban takaríthatod meg a pénzed. Ilyenek például az:

 • eurós befektetési alapok
 • általános célú vagy nyugdíjbiztosítások
 • eurós bankbetétek
 • és eurós állampapírok.

Az euróban vagy forintban történő megtakarítás kérdését nem lehet egyértelműen eldönteni. Mindkét opciónak vannak előnyei és hátrányai.

Megtakarítás euróban

 • stabilabb az árfolyama, mint a forintnak
 • ugyanannyi a költsége, mint az eurós megtakarításoknak
 • a nyugdíjbiztosítások után akkor is jár a 20 százalék adókedvezmény, ha euróban tartod a pénzed
 • nem láthatod előre, hogy hogyan fog alakulni az euró árfolyama
 • ha forintban kapod a fizetésedet, akkor az átváltási költséggel is számolnod kell

Megtakarítás forintban

 • nincs átváltási költség
 • sokféle megtakarítási alternatíva közül választhatsz
 • előfordulhat, hogy a forint árfolyama javulni fog a jövőben
 • kevés olyan megoldás van, amivel magas hozam érhető el
 • érintheti az infláció a megtakarításodat

Nézzünk meg egy példát! Választanod kell két befektetési forma közül. Vajon mi éri meg jobban? Magyar állampapírban érdemes tartani a pénzed vagy inkább euróba kellene átváltani a megtakarításodat? A válasz attól függ, hogy melyik opciónak nagyobb a várható hozama!

Számoljunk kicsit!

Tegyük fel, hogy olyan állampapírt választasz, ami 7,8 százalékot kamatozik egy év alatt. Ez a tiszta hozam, hiszen nincs átváltási költség és kamatadó vagy szocho sem).

Árfolyamok egy monitoron eurós megtakarításokhoz

Ha euróba váltod át a pénzed, akkor 2-4 százalékos át- és visszaváltási költséggel kell számolnod (a példában számoljunk 3 százalékkal). A forintnak legalább 10,8 százalékot kell gyengülnie egy év alatt, ha legalább akkora hasznot szeretnél, mint az állampapír választásával.

Természetesen ennél nagyobb gyengülés is előfordulhat, de az állampapír biztosan kamatozik, az árfolyamváltozást azonban nem lehet előre megjósolni.

Fontos, hogy a példában csak arról van szó, hogy a pénzedet euróba váltod át. Ha szétnézel az euró alapú befektetési formák között, akkor ennél nyereségesebb megoldást is találhatsz.

Amikor kiválasztod a neked való pénzügyi terméket, akkor vedd figyelembe, hogy:

 1. mekkora a kockázat,
 2. mekkora a befektetés futamideje,
 3. mennyi a befektetés költsége,
 4. milyen összeget szeretnél befektetni.

A befektetési összeg kiválasztásakor addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Csak annyi pénzt fektess be hosszú távra, amennyit biztosan nélkülözni tudsz. Ne felejtsd el, hogy a futamidő lejárta előtt általában csak veszteségesen férhetsz hozzá a megtakarításodhoz.

Annak is érdemes utánajárnod, hogy hol tudsz a legkedvezőbben devizát átváltani. Ha szemfüles vagy, akkor akár 2-3 százalékot is spórolhatsz, ami egy nagyobb összegnél rengeteg pénzt jelenthet!

Megoldást jelenthet az eurós állampapír?

Az állampapírok között találhatsz olyan alternatívát is, ahol devizában tarthatod a megtakarításodat. Ha a Prémium Euró Magyar Állampapírt választod, akkor a pénzedet devizakockázatnak teszed ki. Ez azt jelenti, hogy a megtakarításod értéke követi a választott deviza (ez esetben az euró) árfolyamváltozásait.

Az euró alapú állampapír egyik hátránya, hogy a garantált hozam alacsonyabb, mint a forint alapú állampapírok esetében. Kérdés, hogy vajon az euró értéknövekedése lesz-e olyan magas, hogy ezt a különbséget áthidalja. A kamatok az elmúlt időszakban növekedtek, de nincs garancia arra, hogy ez a jövőben is így lesz.

Forint vagy euró alapú állampapír?

Az állampapírok kockázatmentes befektetések, így csak a kamatokkal és a devizaárfolyam változásaival kell számolnod amikor a várható hozamról gondolkozol. A döntés előtt két szempontot kell végigondolnod:

 • a forint alapú állampapírok után magasabb kamatok járnak
 • de az euró árfolyama erősödhet.

A forintos Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) és a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) az előző évi infláció felett fizet kamatot egy előre meghatározott százalékponttal. Ez a százalék 1,5 a forint alapú állampapír és 0,25 az euró alapú állampapír esetében.

De mit jelent ez a gyakorlatban?

A PMÁP jóval magasabb kamatot kínál, ezért a PEMÁP csak abban az esetben érné meg, ha nagyon nagymértékű lenne a forint gyengülése.

A forint alapú állampapír kamatozása 2023-ban várhatóan 15,5 százalék körül lesz, míg 2024-ben körülbelül 14,25 százalék.

Ezzel szemben az euró alapú állampapír kamatai várhatóan 8,35 és 6,75 százalék körül alakulnak a következő két évben. Ez azt jelenti, hogy a forint gyengülésének legalább 17 százalékos szintet kell elérnie ahhoz, hogy jobban járj az euró alapú állampapírral.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy el kell vetned a külföldi devizákon alapuló befektetéseket. Azonban árfolyam spekuláció helyett érdemes a kockázat porlasztására koncentrálod és hosszabb távon gondolkodod.

Összefoglalva

A megtakarítások euróba történő átváltása nem garancia arra, hogy nyereséges lesz a befektetésed.

Az árfolyamok változását rengeteg hazai és külföldi tényező befolyásolja. A gazdasági döntéseknek, a politikai változásoknak vagy a médiának éppúgy szerepe van, mint a külföldi befektetők stratégiájának vagy az inflációs előrejelzéseknek.

Biztosan senki nem tudja megmondani, hogy az euró vagy a forint hogyan fog teljesíteni a jövőben.

Az utóbbi években a forint folyamatosan és egyre erősebben gyengül, így érdemes szétnézned a különböző befektetési lehetőségek között. Az euró alapú megoldások jó alternatívát kínálnak, de hirtelen döntéshozatal helyett tájékozódj alaposan a helyzetről és számold ki, hogy mi éri meg a legjobban.

Maradtak kérdéseid?

 • Milyen devizával kereskedhetek?

  Mindenféle devizával lehetőséged van kereskedni, de a devizakereskedelem 95 százaléka az amerikai dollár, a kanadai dollár, az euró, a brit font, az új-zélandi dollár, a japán jen, az ausztrál dollár és a svájci frank között folytatódik.

  A devizakereskedelem nem úgy működik, mint a tőzsde. Nincsen egy központi irányító testület, amely felügyelné a folyamatot vagy kezelné az esetleges vitákat, ez a piac önfenntartóan működik. Azt se felejtsd el, hogy egész nap vásárolhatsz és adhatsz el devizát, akár éjszaka is átválthatod a pénzed (kivétel egyedül a hétvége, ilyenkor a devizapiac is zárva tart).

 • Euróban megtakarítani kockázatosnak számít?

  Attól függ, hogy milyen befektetési eszközt választasz! A forint alapú megtakarításod euróra váltása már önmagában hordoz kockázatot, hiszen nem tudatod, hogy a jövőben hogyan fog alakulni az árfolyam. Emellé érdemes valamilyen biztonságos megtakarítási formát választani, ha nem szeretnél túl magas rizikót vállalni. Természetesen a döntés a kockázatvállalási hajlandóságodon múlik, de fontos, hogy ezzel a dupla rizikóval ne felejts el számolni!
 • Milyen euró megtakarítási számla lehetőségek vannak?

  A megtakarítási számlák egy biztonságos megtakarítási módnak számítanak, hiszen az állam garanciát vállal arra, hogy visszakapod a pénzed még bankcsőd esetén is 40 millió forintig. A legtöbb forintban elérhető megtakarítási formának van euróban elérhető verziója is. Természetesen vannak kivételek, ilyenek például az önkéntes nyugdíjpénztárak.

 • Mit jelent a középárfolyam?

  Létezik deviza és valuta középárfolyam. A valuta középárfolyam nem érinthet téged sem a vételnél, sem az eladásnál. A deviza középárfolyam sem lényeges az adás-vételnél, de a banki ügyleteknél fontos szerepet tölt be.

  Az értékét a bankok weboldalán megtalálhatod, de te is egyszerűen kiszámolhatod az aktuális eladási és vételi ár különbségeként.

Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció
Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.