Kamat

A felvett kölcsön után kamatot kell fizetned. A kamat a bank díja azért, mert lemond a pénzéről a javadra. A díjba azt a vállalt kockázatát is belekalkulálja, hogy ha te esetleg nem fizetnél, akkor ő is elveszítheti a pénzét, és persze benne vannak a bank költségei és a haszna is. A kamatot a bankok százalékban, egy évre vetítve adják meg.

A kamat nagyságát sok tényező határozza meg, és a bankok egyedileg mérlegelik, hogy milyen terméknek, illetve melyik adósnak mekkora kamatot ajánljanak. Maga a tény, hogy fedezet van egy hitel mögött is alacsonyabb hitelt eredményez, mert a bank pénze nagyobb biztonságban van.

Ugyanilyen biztosíték egy adóstárs is. Az adóstárs azért is hasznos, hogy javítson a jövedelmi feltételeken, de ha van házastársad, akkor sok bank kötelezően bevonja őt is a hitelszerződésbe.

A kamatot havonta a tőketörlesztéssel együtt kell fizetned a futamidő végéig. A kamat nem feltétlenül állandó a teljes futamidő alatt. A piaci kamatok függvényében emelkedhet, de csökkenhet is.

A személyi kölcsönök kamata végig fix, és bizonyos kamattámogatott hiteleké is, például a Babaváró vagy a CSOK hitelé is.

A jelzáloghitelek futamideje több kamatperiódusból állhat. Lehet a jelzáloghitel változó kamatozású, ilyenkor a kamat viszonylag gyakran 3, 6 vagy 12 havonta változhat. Lehet rögzített a kamat. Ilyenkor 5, 10 vagy 15 évre rögzítik a kamat nagyságát, azaz ilyen hosszú kamatperiódusokra osztják fel a hitel futamidejét. A kamatperióduson belül a kamat nem változhat. Végül lehet fix kamatozású, amikor a teljes futamidőre rögzítik a kamat nagyságát. A hitel kamatperiódusainak hosszától is függ a kamat.

Minél hosszabb időre rögzíted a kamatot, az annál magasabb. Ennek az az oka, hogy a piaci változásokat a bank nehezebben vagy egyáltalán nem tudja érvényesíteni egy hosszú kamatperiódusú hitel alatt, ezért aztán a kamat meghatározásánál számol azzal a kockázattal, hogy ha közben növekednének a piaci kamatszintek, akkor ő rosszabbul járhat.

Egy változó kamatozású hitellel viszont te járhatsz rosszabbul. Az alacsonyabb kamatért cserébe nagyobb kamatkockázatot vállalsz, azt, hogy rövid időn belül akár jelentősen is emelkedhet a hiteled kamata, így törlesztőrészlete is.

Ezek is érdekelhetnek

 • UniCredit lakáshitel 2023 - kalkulátor és feltételek
  Lakáshitel

  UniCredit lakáshitel 2023 - kalkulátor és feltételek

  Az UniCredit Bank piaci kamatozású lakáshiteleket, szabad felhasználású hiteleket és minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket is kínál. Ezen kívül kamattámogatott hiteleket is találsz náluk, így CSOK hitel is elérhető. A hiteleket 5 és 10 éves kamatperiódussal, vagy végig fix kamatozással igényelheted. Ha a banknál számlát nyitsz, és oda havi jóváírást vállalsz, kamatkedvezményt is kaphatsz. Útmutatónkban elolvashatod, miért érdemes valamelyik UniCredit lakáshitel mellett döntened.

  frissítve: 2023. július 1.
 • Házaspár akik munkáltatói kölcsönt kaptak
  Lakáshitel

  Munkáltatói kölcsön – minden, amit tudni akarsz róla 2023-ban

  Ha hitelre van szükséged, valószínűleg először te is a bankok ajánlatait kezded el böngészni. Ezzel nincs is semmi gond, de jó, ha tudod, hogy akár a munkáltatódtól is kaphatsz lakáscélú kölcsönt. Ez a munkáltatói vagy munkavállalói hitel, és ha a te munkahelyeden is van, akkor nagyon jól járhatsz vele. Ebben az útmutatóban megtudhatod, milyen kölcsönöket igényelhetsz a munkaadódtól és milyen feltételekkel igényelhetsz hitelt.

  frissítve: 2023. február 24.
 • Bábu aprópénz mellett egy kis autóval és házzal