Ezekre figyelj oda, mikor diákszámlát választasz

A hagyományos bankszámlák sok olyat tudnak amit a Revolut nem. Megmutatjuk ezeket is.

Ezekre figyelj oda, mikor diákszámlát választasz Ezekre figyelj oda, mikor diákszámlát választasz
Ezekre figyelj oda, mikor diákszámlát választasz Ezekre figyelj oda, mikor diákszámlát választasz

Bankszámlára szükséged lesz, ha szeretnél a telefonoddal vagy online vásárolni vagy ingyenesen vennél fel készpénzt. Minél hamarabb nyitsz egyet, annál jobban jársz, mert a bankok jelentős kedvezményeket kínálnak tanulóknak. Azonban nehéz eldönteni, hogy milyen diákszámlát válassz, és hogy melyik illik hozzád a legjobban. Segítünk dönteni.

A legtöbb banknak mindig is fontos volt, hogy minél több tanuló nyisson náluk számlát. Ezért sokszor szinte ingyen kínálják a számlát és a bankkártyát is, mert tudják jól, hogy ha elégedett leszel velük, akkor sokáig náluk fogsz maradni. Főleg, ha felsőoktatási intézménybe jársz, akkor jó eséllyel számíthatnak rá, hogy tőlük fogod igényelni majd az első folyószámlahiteledet, vagy lakáshiteledet is.

Azt is tudják, hogy az okostelefonodon vagy online akarsz elintézni minél több mindent, és nem igazán érdekel, hogy mennyi bankfiókjuk van. Szívesen vezetnek be új online szolgáltatásokat is fiataloknak, és ezt érdemes kihasználnod. Mivel diák vagy, szerencsére sok speciális kedvezményt kapsz, sőt a normál, alkalmazottaknak szóló bankszámlák előnyeit is ki tudod használni.

Vágjunk is bele.

Mikortól nyithatok diákszámlát?

Diákszámlát a legtöbb banknál 14 és 25 éves kor között lehet nyitni. Bankonként vannak eltérések, például néhány bank engedélyez bankszámlanyitást 14 éven aluliak számára is, természetesen szülői felügyelettel. Erre példa a K&H, ahol 6 éves kortól lehet számlát igényelni, bankkártyát azonban még nem kérhetsz.

Az OTP viszont 0 éves kortól hajlandó számlát nyitni, bankkártyát pedig 7 éves kortól ad ki. A legegyedibb eset a Sberbank, ahol mindkettőt lehet igényelni korhatártól függetlenül.

18 év alatt nem kell igazolnod a tanulói jogviszonyod, hiszen törvényileg kötelező iskolába járnod vagy igazolt magánoktatásban részt venned.

18 és 24 év között a tanulói vagy hallgatói jogviszonyról igazolást kell majd bemutatnod a banknak. Ez azért kell, mert ez alapján tudja, hogy hallgató vagy és így kapod meg a diákkedvezményeket.

Ha az életkori és a tanuló feltételeknek megfelelsz, akkor bármikor nyithatsz diákszámlát. Mindegy, hogy érettségi után hova mész továbbtanulni, vagy a pontjaid alapján ezt csak a nyár végén tudod meg. Diákszámlát az év bármelyik időszakában nyithatsz, és az is mindegy a banknak, hogy hol tanulsz. Nem érdemes megvárni vele a felvételi eredményhirdetést.

Mikor érdemes diákszámlát nyitnom?

Sokan már a gimnázium alatt is nyitnak bankszámlát, de főleg akkor lesz majd rá szükséged, ha leérettségiztél. Ha ez előtt is dolgozol már, akkor érdemes hamarabb megnyitni, mivel a diákszövetségek is bankszámlára utalják a béredet.

Azonban nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes már a diákéveidben bankszámlát nyitnod. Nagyon jó érzés lesz a pénzügyeid felelős kezelése, és az az érzet, hogy ez a saját pénzed, melynek rendszerezése és beosztása a te feladatod.

Tehát ha csupán alkalmi munkákat vállalsz és nincs rendszeres jövedelmed, vagy akár a szüleidtől kapsz havi fix támogatást, jobb, ha mindezt egy bankszámlára kéred. Ez sokkal kényelmesebb és hamarabb megszokod, hogy tudsz bankkártyával fizetni vagy bármit a neten megvenni. Így nemcsak olyan oldalakon fogsz tudni vásárolni, ahol utánvéttel lehet fizetni, de akár a mobilodon is követheted majd a pénzügyeidet.

Miben más egy diákszámla, mint egy átlagos bankszámla?

A tanulóknak kínált számlák sokkal olcsóbbak, mint a normál, alkalmazottaknak kínáltak. Azoknál általában akkor adnak a bankok alacsony díjakat, ha minden hónapban beérkezik egy bizonyos összeg, ez tipikusan a fizetés szokott lenni. Ha még nem vagy nagykorú, akkor jogi okok miatt csak szülői felügyelettel nyithatsz diákszámlát, és ahhoz sem mindig kaphatsz bankkártyát (ahogy azt már fentebb részleteztük).

De ha már legalább 18 éves vagy, akkor kérhetsz saját bankkártyát is, és mindenféle korlátozástól mentesen használhatod a diákszámládat.

Sőt igazából ez egy normál bankszámla, hiszen ugyanúgy van bankszámlaszámod, az utalásaid pár másodpercen belül átérnek Magyarországon belül, kérheted az ingyenes készpénzfelvételt és akármennyit költhetsz a kártyáról, akár külföldön is használhatod. Tehát innentől már csak a nevében „diák” a számla, mert így kapsz nagy kedvezményeket a banki díjakból. Használd ezt ki, amíg tudod.

Ha érkezik fizetés a számládra, akkor idővel folyószámlahitelt vagy hitelkártyát is igényelhetsz, csakúgy, mint bárki, aki „felnőtt” és valahol alkalmazottként dolgozik.

Tanulóként muszáj diákszámlát nyitnom?

Ha még nem vagy 18 éves, akkor igen. Ennek jogi okai vannak és némely banknál lesznek korlátozások, például csak a szülők beleegyezésével nyithatod meg a számlát vagy nem lehet saját bankkártyád.

Ha már elmúltál 18 éves, akkor nemcsak diákszámlát nyithatsz, hanem szinte bármilyen lakossági bankszámlát. Ezek általában drágábbak, és csak akkor adnak a bankok kedvezményt, ha vállalod, hogy egy havi fix összeg beérkezik a számlára vagy minden hónapban valamennyit költesz a bankkártyáddal.

Itt az idő, hogy megosszuk, amit felfedeztünk:

Mindezek ellenére azt javasoljuk, hogy amikor összehasonlítod a bankszámlákat, akkor ne csak a diákszámlákat versenyeztesd meg, hanem az összes többi számlával összevetve válaszd ki a számodra legjobbat.

Ez azért is előnyös, mert több diákszámlánál is lehetnek olyan havi limitek, hogy bizonyos összeg felett nem utalhatsz kedvezményesen. Vagy akár azt is mondhatja a bank, hogy ha eléred például a 24 éves korhatárt, akkor egy drágább bankszámlába átsorol. Ha már elmúltál 20 éves és hosszú távra keresel egy jó bankszámlát, akkor figyelj oda, hogy az adott bank meddig engedi, hogy a diákszámlás kondíciókat használd.

Viszont a másik oldalon:

Szinte semmilyen olyan extra szolgáltatást nem kapsz a „felnőtt” számlákkal, amit ne kapnál meg, ha már nagykorú tanuló vagy.

Ez alól talán az évi 20-30 000 forintos arany és platina bankkártyák lehetnek kivételek, de ezeknek általában semmi értelme sincs. Ha külföldre utaznál, ott élsz, vagy ott bérelnél szállást vagy autót, akkor egy sima dombornyomott kártya is elég lesz, ezt pedig diákszámlákhoz is kérhetsz, és a Revolutnak is ilyen kártyája van.

Így mi azt javasoljuk, hogy amíg tudod, használd ki az olcsó diákszámlákat. Ez később a hitelfelvételben sem fog fékezni. Viszont ha már nem vagy tanuló vagy elértél egy bizonyos kort és a bankod egy drágább csomagra átvált, akkor nézz körül a bankok ajánlatai között, és nyugodtan válts bankot.

Milyen költségekre számítsak? Mi az a tranzakciós illeték?

A bankszámlák fenntartási költsége olyasmi, amiről nagyon könnyű elfeledkezni, és bár a diákoknak ez általában olcsóbb, még így is fontos összevetni bankok ajánlatait, mert komoly eltérések lehetnek. Tehát amikor összehasonlítod a számlacsomagokat, vedd számításba a számlavezetési díjat és egyéb szolgáltatásokat is.

Ilyen lehet az SMS értesítések díja, az internetbank költsége, az utalásokért, csoportos beszedésekért fizetendő díjak vagy a bankkártyadíj is. A bankszámlád éves költsége lehet nulla forint is, de akár 20 000 forint is. Ebben az útmutatóban végigvezetünk a költségeken és azt is elmagyarázzuk, hogy érdemes számlát választanod, és mi az, amin spórolni tudsz.

A tranzakciós illetéket a bankoknak a diákszámlás utalások és készpénzfelvételek után is be kell fizetni az államháztartásba. Ennek ellenére általában ezt nem teljes egészében kell megfizetned, és jó eséllyel egyébként sem fogsz a diákszámládról sokat utalni. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi az a tranzakciós illeték és mi után kell kifizetni, akkor innen mindent megtudhatsz. Szerintünk viszont diákként nem kell még ezzel foglalkoznod.

Itt megnézheted, milyen diákszámlákat kínálnak a bankok, de az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Bankszámla kalkulátor
Havonta 150 000 Ft számlára érkező jövedelem és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltuk a bankszámlákat.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Havonta számlára érkező összeg
Ft
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  • Yelloo Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 27 Ft Kezdetben 47 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 27 Ft
   kezdetben 47 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Diamond számlacsomag
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 211 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 211 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
  • Házhozszámla
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 248 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 248 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
   • Csak online igényelhető új ügyfeleknek
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Online ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 277 Ft Kezdetben 174 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Havi összköltség 277 Ft
   kezdetben 174 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Tovább
  • Klassz számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 387 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 387 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Tovább
  • Bázis számla Junior kedvezménnyel
   Online ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 542 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Havi összköltség 542 Ft
   Bankfiókok száma 360 db
   Tovább
  • ECO ForYou bankszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 554 Ft Kezdetben 357 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 554 Ft
   kezdetben 357 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
  • Egyszámla Díjcsomag - korlátlan NetBank utalási kedvezménnyel
   Online ügyintézés
   4,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 633 Ft Kezdetben 727 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 633 Ft
   kezdetben 727 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak új ügyfelek nyithatják
  • Fair Számlacsomag 2. kategória
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 717 Ft Kezdetben 565 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 717 Ft
   kezdetben 565 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
  • K&H minimum plusz számlacsomag 100% számlavezetési díjkedvezmény 2 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 719 Ft Kezdetben 431 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 719 Ft
   kezdetben 431 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
   • Feltétel, hogy a K&H-nál legyen legalább 500 000 Ft megtakarításod
  • Diák számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 777 Ft Kezdetben 728 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 777 Ft
   kezdetben 728 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Tovább
  • Aktivitás 3.0 Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 783 Ft Kezdetben 632 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 783 Ft
   kezdetben 632 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Általános számlacsomag
   Online ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 917 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Havi összköltség 917 Ft
   Bankfiókok száma 8 db
   Tovább
  • Extra számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 977 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Havi összköltség 977 Ft
   Bankfiókok száma 51 db
   Tovább
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Online ügyintézés
   4,4
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 080 Ft Kezdetben 1 038 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 1 080 Ft
   kezdetben 1 038 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Tovább
  • K&H minimum plusz számlacsomag 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 102 Ft Kezdetben 814 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 102 Ft
   kezdetben 814 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Presztízs számlacsomag
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 115 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 1 115 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
   • A számlanyitásnál legalább 100 000 Ft betétet kell lekötnöd és a banknál tartanod
  • Szimpla bankszámla
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 163 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 1 163 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
   • A számlanyitásnál betétet kell lekötnöd a banknál
  • K&H bővített plusz számlacsomag 50% számlavezetési díjkedvezmény 1 feltétel teljesítésével
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 252 Ft Kezdetben 964 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 252 Ft
   kezdetben 964 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Diákszámla
   Online ügyintézés
   4,4
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 361 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 1 361 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Tovább
  • K&H Lakossági Bankszámla
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 477 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 1 477 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Online Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 570 Ft Kezdetben 807 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 1 570 Ft
   kezdetben 807 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
   • Csak online nyitható új ügyfeleknek
  • Mindennapok 2.0 Számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 570 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 1 570 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Classic Magánszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 631 Ft Kezdetben 1 439 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 1 631 Ft
   kezdetben 1 439 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
  • Standard lakossági bankszámla
   Online ügyintézés
   1,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 811 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Havi összköltség 1 811 Ft
   Bankfiókok száma 27 db
   Tovább
  • Hello BB számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 165 Ft Kezdetben 290 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Havi összköltség 2 165 Ft
   kezdetben 290 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Tovább
  • Bázis számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 165 Ft Kezdetben 2 582 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Havi összköltség 2 165 Ft
   kezdetben 2 582 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Tovább
  • Díjnyertes Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 376 Ft Kezdetben 2 290 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 2 376 Ft
   kezdetben 2 290 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • K&H kényelmi plusz számlacsomag
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 499 Ft Kezdetben 2 211 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 2 499 Ft
   kezdetben 2 211 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább
  • Privilégium "2.0" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Online ügyintézés
   4,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 980 Ft Kezdetben 838 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 2 980 Ft
   kezdetben 838 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak az Erste közvetítőin keresztül igényelhető
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Online ügyintézés
   4,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 066 Ft Kezdetben 806 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 3 066 Ft
   kezdetben 806 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
   • Csak új ügyfelek nyithatják
  • Bázis 2.0 Számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 598 Ft Kezdetben 3 552 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 3 598 Ft
   kezdetben 3 552 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Standard Lakossági Bankszámla
   Online ügyintézés
   4,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 196 Ft Kezdetben 4 426 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Havi összköltség 4 196 Ft
   kezdetben 4 426 Ft
   Bankfiókok száma 103 db
   Tovább
  • Ikon Plusz számlacsomag
   Online ügyintézés
   4,4
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 976 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Havi összköltség 4 976 Ft
   Bankfiókok száma 52 db
   Tovább
  • ECO Plusz bankszámla
   Online ügyintézés
   4,8
   Mi ez?
   Havi összköltség 5 567 Ft Kezdetben 4 743 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Havi összköltség 5 567 Ft
   kezdetben 4 743 Ft
   Bankfiókok száma 61 db
   Tovább
  • K&H prémium számlacsomag – feltételek teljesítése nélkül
   Online ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 6 178 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Havi összköltség 6 178 Ft
   Bankfiókok száma 200 db
   Tovább

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

  Az ingyenes készpénzfelvétel diákszámlához is jár?

  Ami minden bankra igaz, hogy ha 16 éven felüli vagy, havonta két alkalommal, összesen 150 000 forintig ingyenesen tudsz készpénzt felvenni. Ezt bármelyik Magyarországon lévő bankautomatából kiveheted, ami nagyon jó, mert nem kell azzal foglalkoznod, hogy a választott bankodnak hol vannak ATM-jei.

  Ezt az ingyenességet törvény biztosítja, ám hogy ezenfelül mennyibe kerül a készpénz felvétele, bankonként változó. Ha sok készpénzre van szükséged, ezt ne felejtsd el.

  Ez a kedvezmény akkor lép életbe, ha van Magyarországon állandó lakcímed vagy tartózkodási helyed. A banknál nyilatkoznod kell erről, mert nem jár automatikusan az ingyenes készpénzfelvétel. Akár videóbankon vagy személyesen nyitod meg a számlát, az ügyintéző jó eséllyel rá fog kérdezni, de jobb, ha erről te sem feledkezel meg.

  Ha kíváncsi vagy az összes részletre és kivételre az ingyenes felvételt illetően, akkor itt olvashatsz róla többet.

  Tényleg pár másodperc alatt átérnek az utalásaim diákszámlán keresztül is?

  Igen. 2020 márciusától elindították az Azonnali Fizetési Rendszert, vagyis bármelyik magyarországi bankszámláról utalsz egy másik magyarországi bankszámlára, akkor az pár másodpercen belül át fog érni. Tehát ebből a szempontból is ugyanazt tudják a legolcsóbb diákszámlák is, mint bármelyik másik drágább számlacsomag.

  Az utalások ráadásul hétvégén vagy munkaszüneti napokon, akár éjszaka is átérnek.

  5 tanács, hogy a legtöbbet hozd ki a számládból

  Összegyűjtöttünk pár ötletet, amivel a legtöbbet és a legolcsóbban tudod kihozni a bankszámládból.

  1. Mindenképp kérd a havi 150 000 forintig ingyenes készpénzfelvételt. Ne feledd, a bank köteles minden további nélkül megadni neked, de ez nem automatikusan történik, külön nyilatkozatot kell tenned róla.
  2. Gondold végig a készpénzfelvételt. Mivel két ingyenes alkalom jár egy hónapban, vegyél fel egyszerre több pénzt, mint amennyire feltétlenül szükséged lenne. Inkább tartsd meg tartalékként, hogy ha valamilyen okból egy harmadik alkalommal is készpénzre lenne szükséged, ne kelljen külön fizetned érte. Némi készpénzt tartani otthon amúgy is ajánlott, hogy ha bármiféle vészhelyzet adódik, ellopnák vagy elvesztenéd a bankkártyád, semmiképp ne maradj mozgatható pénz nélkül.
  3. Ha tudsz, mindig fizess a bankkártyáddal vagy a mobiloddal, mert ez ingyenes, és sokszor higiénikusabb is, mint a készpénz.
  4. Válaszd az elektronikus számlakivonatot. Olcsóbb, mint a papíralapú, nem pazarolsz vele és még annak a veszélye sem áll fenn, hogy elhagyod. A netbankodban vagy a mobilbankodban általában több hónapra visszamenőleg ingyenesen meg tudod nézni, hogy milyen pénzmozgások voltak a bankszámládon.
  5. Használd a netbankot vagy a mobilbankot, amikor csak tudod. A telefonos és a személyes ügyintézés mindig sokkal drágább, mintha online magadnak intéznéd az utalásaidat. Ez azért van így, mert ha online intézkedsz, akkor azzal nem terheled a bankfiókot vagy a banki ügyintéző idejét.

  Hol tudok diákszámlát nyitni?

  Sokféle diákszámla közül választhatsz, a nagyobb bankoknál többféle tanulóknak szóló számla közül választhatsz. Összegyűjtöttük a nagyobb bankok ajánlatait.

  • Budapest Bank – Hello BB
   Ez a diákszámla 14-től 25 éves korig elérhető. Különlegessége, hogy ha az egy hónapban bankkártyával történő fizetések értéke eléri a 10 000 forintot, és ha a számlakivonataidat elektronikus úton kéred, akkor a számlavezetésért nem kell fizetned.

   A postán érkező számlakivonat is ingyenes, azonban nem jogosít fel erre a kedvezményre. Az SMS-értesítésekért szintén nem kell fizetned az első 6 hónapban. A Budapest Bank kártyáit Apple Pay-el is használhatod.
  • Erste – EgySzámla
   Az Erste Bank EgySzámlája nem kifejezetten diákok számára jött létre, ám az Erste Érted Diákcsomag keretében létrehozták a diákoknak kedvezményes opciót 14-től 26 éven felüliek számára.

   Számos előnyei közé tartozik, hogy az internetbank, a mobilbank, a számlavezetés is ingyenes és a kedvezményeket te magad választhatod meg, például dombornyomott kártyára, az SMS-szolgáltatásra vagy akár az utalásokra vonatkozóan. Az Erste Banknál is elérhető az Apple Pay.
  • K&H – Ifjúsági
   Ez a csomag 6-tól 18 éves korig igényelhető (18 év felett akkor, ha tanulmányokat folytatsz), de bankkártyát csupán a 14 éven felülieknek adnak ki. Egyik legnagyobb előnye, hogy a K&H mobiltárca és az Apple Pay-en elérhető szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a mobiloddal fizess, tehát ha véletlenül otthon hagynád a bankkártyád vagy nem szereted magaddal hordani, nem maradsz pénz nélkül.

   Emellett nincs számlavezetési díj és a kapcsolódó megtakarítási számla is ingyenes, ráadásul ezen beállíthatsz egy elérendő célt, hogy mindig lásd magad előtt, hogy mikor mennyit érdemes félretenned, és hogy ütemezd a megtakarításaidat.
  • OTP – Junior
   Az OTP Junior termékcsaládja a ’90-es évek óta igényelhető, ezzel úttörőnek számít a hazai diákszámlák tekintetében. Ez a lehetőség egyedi módon már 0 éves kortól kérhető és egészen 18 éves korig használható. Bankkártyát már 7 éves korban kaphat a gyermek, teljesen díjmentesen.

   Külön bónusz, hogy mind a számlavezetés, mind a postán érkező számlakivonat ingyenes. Csak az OTP Banknál elérhető egy nemzetközi diákigazolványként is funkcionáló ISIC bankkártya, amelyet 18 évet betöltött, nappali tagozatos hallgatók igényelhetnek. A hagyományos módon vásárlásokra és készpénzfelvételekre használható kártyához kedvezményprogram is kapcsolódik, mellyel a vásárlások után pénzvisszatérítés kapható.
  • Revolut – Junior
   A Revolut 7-17 éves gyermekeknek nyújtott szolgáltatása újdonság Magyarországon. Ez azonban a többi szolgáltatáshoz mérten viszonylag egyedi úton működik: azok a szülők igényelhetik gyermekeiknek, akik már ügyfelek a Revolutnál.

   A gyermeknek nincs lehetősége utalásra, mivel a Revolut mobilapplikációját csak a szülők kezelhetik, azonban kaphat saját független kártyát, amellyel saját maga vásárolhat. A számlavezetés és a bankkártya itt is ingyenesen igényelhető.

   A Revolutnak a normál, ingyenes számláját is igényelheted, ha már legalább 18 éves vagy. Itt már nincs semmilyen junioros korlátozás. Ebbe lejjebb megyünk bele jobban.
  • Sberbank – Zsebpénz
   A Sberbank abban különleges, hogy nem csupán bankszámlát nyit, de kártyát is ad gyerekeknek már újszülött kortól. Ezt 18 éves koráig használhatja a számla tulajdonosa, a számlavezetés pedig ingyenes.
  • UniCredit – Diákszámla
   A Diákszámla 14 és 26 éves kor közöttieknek nyitható, 18 év alatt szülő vagy törvényes képviselő írásos beleegyezésével és korlátozott rendelkezési joggal a diák számára. Ha a számla tulajdonosa betölti 18. életévét, elérhetővé válik számára az UniCredit mobilalkalmazása, illetve az internetbank használata is, és a számlához járó kedvezményeket is megtarthatja.

   A szolgáltatások díjai is nagyon kedvezőek: a számlavezetés díja alacsony, az SMS-szolgáltatás pedig ingyenes és te állíthatod be, miről szeretnél értesítést kapni.

  Ma már több banknál lehet videón keresztül is bankszámlát nyitni, ami nagyon kényelmes. Egyrészt így nem kell órákig ügyintézned a bankfiókban, ráadásul olyan bankot is választhatsz így, aminek nincsen sok fiókja, és emiatt akár még alacsonyabb díjakat kínál.

  Ennél még kényelmesebb a szelfis számlanyitás, ami egyelőre a CIB Banknál, a K&H Banknál és az OTP-nél van.

  Revolut vagy hagyományos bankszámla? Mivel járok jobban?

  A rövid válasz persze az, hogy helyzetfüggő, de menjünk bele kicsit mélyebben. Manapság a fintech cégek térhódításával néha sokkal jobb és olcsóbb szolgáltatásokat kaphatsz, mint a magyarországi bankoktól.

  Nem meglepő, ha felmerül benned is a kérdés, hogy mi érné meg jobban?

  A Revolut kártya mögött egy bankszámla van, és az ezen lévő pénzt költheted el vagy akár fel is veheted készpénzben a Revolut kártyával. Ez nem egy magyar bankszámla, de ugyanúgy fizethetsz Mastercard típusú bankkártyájukkal itthon, mint a világ bármely más részén.

  Készpénzt is bárhol felvehetsz vele, ráadásul van olyan csomagjuk is, ahol ez ingyenes a világ bármely pontján. Ez nem biztos, hogy mindig így lesz, és a havi 150 000 forintig ingyenes készpénzfelvételt nem kérheted revolutos számlára, mert az csak magyarországi bankszámlákra érvényes.

  Erről is beszélt Gergely Péter kollégám a Millásreggeliben. Az útmutató a videó után folytatódik.

  Miben különbözik a Revolut a hagyományos bankszámlától?

  Diákoknál néhány bank nem kér számlavezetési díjat, de nem biztos, hogy ezek az ajánlatok megfelelőek neked, ráadásul ezekben az esetekben is számolnak díjat egyéb szolgáltatásokért, például SMS-értesítésekért, netbankért vagy utalásokért.

  A számlanyitás is gyorsabb és egyszerűbb a Revolutnál, mint a legtöbb hagyományos magyar banknál. Telefonról egy szelfivel intézhető és nem kell külön bemenned egy bankfiókba, vagy ezer papírt végigolvasnod és aláírnod.

  A bankkártya is ingyenes - persze ez is létezik más bankoknál, de nem mindenhol – és a devizaszámlát is azonnal és ingyenesen kezelik. Ha pedig a bankok utalásért felszámolt díjára gondolsz, örömmel fogod hallani, hogy a Revolut ingyenes és azonnali pénzküldést és fogadást biztosít, rendszeren belül.

  És ha ez még nem elég:

  Az egyik legnagyobb előnye, hogy a pénzt középárfolyamon válthatod fizetéskor vagy pénzfelvételkor, legtöbbször ingyenesen. Tehát ha gyakran jársz külföldön, vagy akár az Alibabán szoktál rendelni és fontos számodra, hogy a legjobb devizaárfolyamon váltsák át a pénzed, akkor a Revolutot neked találták ki. Ingyenesen, pár kattintással tucatnyi devizaszámlát hozhatsz létre és válthatod át a forintodat vagy bármilyen más devizát.

  Sokan szeretik a Revolutot, mert mindent egy appon keresztül intézhetnek. Ebben meg tudod megnyitni a bankszámlát percek alatt anélkül, hogy otthonról el kellene menned. A Revolutot használó ismerőseidnek bármikor átutalhatsz az appon keresztül pénzt ingyenesen, amit azonnal meg is kapnak.

  Viszont emiatt nem biztos, hogy jó lesz neked:

  Ha erre kérnél fizetést, a szüleidtől támogatást vagy ösztöndíjat, akkor a Revolut számla nem lesz jó. Mivel ez egy külföldi bankszámla, így ha egy nem Revolut számláról utalna rá bárki, az külföldi utalásnak számít, ami elég drága szokott lenni. Bármilyen bankkártyáról ingyenesen rá lehet tölteni pénzt a Revolut számládra, de ebbe nem fog belemenni egy munkáltató vagy egy diákszövetkezet. A könyvelése miatt nem is tudná megtenni.

  Ebben jobb egy hazai diákszámla

  Egy normál diákszámlával is nagyon jól fogsz járni. Ha már elmúltál 16 éves, akkor kérheted hozzá a havi 150 000 forint ingyenes készpénzfelvételt. Neked is járnak az azonnali utalások magyarországi számlákra, és a legtöbb költséget a bankok elengedik.

  Ha fontos neked, hogy legyen egy bankfiók vagy magyar ügyfélszolgálat, ahol baj esetén tudsz intézkedni, akkor válassz egy kedvező diákszámlát. Ráadásul, ha bármit rendszeresen kell utalnod, legyen ez rezsiköltség vagy albérleti díj, akkor egy magyar számlával ezt sokkal olcsóbban és gyorsabban megúszhatod.

  Mi ezt tennénk

  Mi nyitnánk egy Revolut számlát és egy olyan magyar bankszámlát is, aminél nemcsak kezdetben, hanem még több év múlva is kedvezőek a díjak. Viszont ami még fontosabb lenne nekünk a díjaknál az az, hogy mit lehet a banknál online elintézni, tehát hogy nagyon egyszerűen használható és okos netbankja és mobilbankja legyen.

  A Revolut külföldi vásárlásnál vagy fizetésnél, készpénzfelvételnél lesz nagyon jó és egyébként is jó eséllyel már minden barátodnak van Revolut számlája.

  Maradtak kérdéseid?

  • Bármelyik diákszámlához kérhető bankkártyával tudok online vásárolni?

   Igen, erre a legolcsóbb elektronikus bankkártya is jó lesz. Ha külföldön foglalnál szállást vagy autót, akkor lehetnek olyan szolgáltatók, akik azt kérik, hogy dombornyomott bankkártyád vagy még inkább hitelkártyád legyen. Erre figyelj oda, mert attól még, hogy online le tudod foglalni, problémáid lehetnek a helyszínen, amikor a kártyádat ellenőrzik.

   Sőt bármelyik bankkártyát hozzá tudod kapcsolni az App Store-os vagy a Google Play-es fiókodhoz. Így tudsz ott venni fizetős appokat vagy bármire előfizetni.

  • Van bármilyen app, amit érdemes használnom a banki mobilbankon kívül?

   A Simple by OTP appot ajánljuk. Ingyenes, és iOS-re és Androidra is letölthető. Mozijegyet tudsz rajta venni, parkolást indítani, vagy akár ételt rendelni házhoz szállítással és még sok minden mást is. Nézd meg, hogy mikkel tudja még megkönnyíteni az életed itt.
  • Vannak olyan appok, amik segítenek, hogy jobban átlássam a pénzügyeimet?

   Igen, több ilyen ingyenes app is van. Ezeket akár össze tudod kapcsolni a bankszámláddal és be tudják rakni kategóriákba a bevételeidet és a költéseidet. Például, hogy mennyit költöttél egy hónapban szórakozásra, vagy ételre, vagy hogy egy éven belül mennyit kerestél munkával. Több magyar költségkövető appot is találsz köztük.
  • Jobban járok, ha annál a banknál nyitok diákszámlát, ahol a szüleim is vannak?

   Nem feltétlenül. Ettől nem lesz olcsóbb a te számlád, legfeljebb az utalás költsége lehet olcsóbb, mivel a bankon belüli utalások díjai kedvezőbbek. Illetve annyi előny lehet még, hogy a netbanki felületet meg tudják mutatni, hogy mennyire barátságos.
  • Folyószámlahitelt vagy hitelkártyát igényelhetek diákszámlához?

   Ha már elmúltál 18 éves, akkor igen, de tudnod kell, hogy csak akkor érdemes erről beszélned a bankoddal, ha rendszeres jövedelem érkezik a számládra. Itt nem az ösztöndíjra vagy a szülői támogatásra gondolunk, hanem munkából származó rendszeres jövedelemre. Jó, ha nyáron dolgozol és 3 hónapig van kereseted, de ez nem lesz elég.

  Homa Péter
  Homa Péter
  LinkedinE-mail

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

  Tartalomjegyzék