Lakásvásárlás - elmondjuk hogy csináld!

A lakásvásárlás sokrétű feladat, amire nem árt alaposan felkészülni! Megmutatjuk, hogy mit kell tudod az állami támogatásokról, a hitelfelvételről és az ingatlan keresésről! 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. szeptember 12.
 • promóció

Nagy falatnak tűnhet az első lakásod megvásárlása és könnyen előfordulhat, hogy fogalmad sincs, hogyan kezdj bele, vagy hogy mikor válik aktuálissá egyáltalán a kérdés. Ha lépésről lépésre teszed meg az utat a lakásvásárlás felé a megtakarítástól kezdve a kiválasztásig, akkor egyszer biztosan célba érsz. Sok hasznos tanáccsal segítünk átlátni a lehetőségeket a foglaló összegyűjtésétől kezdve a lakásodba való beköltözésig.

Saját pénzre is szükségem lesz, ugye?

Első lépésként elengedhetetlen, hogy legyen némi saját pénzed a lakásvásárláshoz, úgyhogy itt az ideje duzzasztani a megtakarításaidat. Egy lakás lefoglalózása általában a vételár 10 százaléka szokott lenni. Ha lakáshitelt veszel majd fel, akkor a vételár legalább 25-30 százalékára szükséged lesz, ezt hívják a bankok önerőnek.

Ez összejöhet jelenleg állami támogatásokból is (CSOK és Babaváró), de ha csak több év múlva vennél lakást, akkor nem biztos, hogy ezek a mostani feltételekkel és összegekben lesznek elérhetőek.

Így abból indulunk ki, hogy először félre kell tenned legalább a lakás árának egy részét.

Rengeteget hallhattál az állami támogatásokról, nézzük meg a legismertebbeket!

Lakásvásárláshoz néz állami támogatásokat laptopon egy férfi

Lakásvásárlásnál ne hagyd ki a CSOK-os 10 milliós ajándékpénzt

2015-ben vezették be a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, avagy a CSOK-ot, aminek segítségével nagyon sok család juthat saját ingatlanhoz állami támogatással.

A kedvezmény egyrészt egy olyan állami támogatást foglal magában, amit nem kell visszafizetned, ha betartod a feltételeket, másrészt kedvezményes kamatozású CSOK lakáshitelt is igényelhetsz mellé. Ennek a hitelnek a kamata 3 százalék a teljes futamidő során.

Használt és új lakások vásárlása vagy építése esetén is igénybe vehető a CSOK. Mivel rengeteg opció van, amelyekhez más-más feltételeknek kell teljesülnie, ezért nagyon könnyen belebonyolódhatsz a részletekbe, ha valamelyik lehetőségre pályázol.

Na de mi is az, amire érdemes figyelned, amikor támogatást vagy az olcsó CSOK-os lakáshitelt szeretnél igényelni?

Ettől függ a CSOK támogatás összege

A már megszületett vagy vállalt gyermekek száma, és az ingatlan mérete a két kulcstényező, illetve az is számít, hogy használt vagy új lakást tervezel-e vásárolni vagy építeni. A támogatás változik a három változó mentén, és a CSOK támogatás és hitel mellé akár Babaváró hitelt is felvehetsz.

Ha a CSOK hitel felvételén gondolkodsz, fontos, hogy ezt csak a 2 vagy annál több gyermekes családok kaphatják meg, és ez használt, illetve új lakás esetében is igényelhető. Két gyermek esetén 10 millió forintig, három gyermek esetén pedig 15 millió forintig kérhető ez a kedvező kamatozású hitel.

Az is nagyon fontos, hogy akár mindkét lehetőséget is megragadhatod, így összesen 25 millió forint támogatást is szerezhetsz az új otthonodra. Mindenképpen érdemes élni vele.

Mi az a Falusi CSOK?

Ez a fajta támogatás akkor lehet érdekes számodra, ha az állam által kijelölt települések egyikén laksz, vagy oda szeretnél költözni. A támogatás lényege, hogy használt ingatlanra is ugyanannyi pénzhez juthatsz, mintha újat vásárolnál. Ennek igényléséhez nagyon fontos, hogy legalább egy év folyamatos TB jogviszonyod kell legyen.

A Falusi CSOK-nak más feltételei vannak, mint a 2015-ben bevezetett CSOK-nak. A kettőt egyszerre nem tudod igényelni, de a falusi CSOK-ot is kombinálhatod a Babaváró hitellel.

Akkor is érdemes megismerned a falusi CSOK feltételeit, ha később vennél lakást. Ebben az útmutatóban foglaltunk róla össze minden fontos tudnivalót.

Családi ház amihez kellett falusi CSOK is

Lakáshitelre lesz majd szükségem. Mennyire vagyok hitelképes?

Ha a lakásvásárláshoz hitel felvételén gondolkodsz, akkor nagyon fontos, hogy a bankok szemében hitelképes legyél. Ez nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora összegű hitelt kaphatsz, de azt is, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalhatsz be havonta. Ennek mértéke és a futamidő hossza határozza meg, hogy mennyi lakáshitelre számíthatsz.

Az elbíráláshoz a bankok általában 3 havi bankszámlakivonatot kérnek, ahol fontos, hogy a bevételeid és kiadásaid egyértelműen beazonosíthatók legyenek. Le fogják kérni a pozitív KHR listából azt is, hogy milyen egyéb fennálló hiteleid vannak, és azt is ellenőrizni fogják, hogy volt-e olyan hiteled az elmúlt években, aminél több hónapos késedelembe estél.

A hitelfelvételhez minimum 3 hónap munkaviszony szükséges, amiben nem lehet benne a próbaidő. Ez sajnos azt jelenti, hogy egy munkahelyváltás miatt könnyen csúszhat a hitelfelvétel.

Ha van olyan hitelkártyád vagy folyószámlahiteled, amit nem használsz, akkor azt mindenképp szüntesd meg a hiteligénylés előtt, mert magasabb törlesztőrészletet vállalhatsz be.

Kérj előminősítést!

Még mielőtt elkezded a lakáshirdetéseket komolyabban nézegetni, érdemes utánanézned az aktuális állami támogatásoknak és a lakáshitel feltételeknek. Van olyan bank, ahol előminősítést is tudsz kérni.

Ez azt jelenti, hogy megnézik a jelenlegi anyagi helyzetedet, beleértve a jövedelmedet, esetleges meglévő hiteleidet és megmondják – és erről egy dokumentumot is kiállítanak, ami pár hónapig érvényes – hogy mennyi hitelt tudnak adni.

Ez azért is fontos, mert lehet, hogy ennek tudatában akár nagyobb lakást is vehetsz, ráadásul az eladók is örülni fognak annak, hogy neked már papírod van a banktól, hogy biztosan megkaphatod a lakáshitelt.

Mivel nagyon sokféle lakáshitel és állami támogatás van, érdemes hitelkalkulátorral megnézni a bankok ajánlatait, hogy mire számíthatsz. Ha nem akarsz a hitelek és a támogatások útvesztőjében elveszni, akkor érdemes egy olyan hitelszakértőt megbíznod, aki már sok ilyen ügyletben segédkezett.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 238 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,90% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 23 802 830 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • THM: 7,01% • Hitel teljes díja: 8 802 830 Ft • Ebből kamat: 8 802 830 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 132 653 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,06% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 23 948 689 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,91% - 8,00% • Hitel teljes díja: 8 948 689 Ft • Ebből kamat: 8 877 589 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 133 903 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,28% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 24 256 701 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 9 256 701 Ft • Ebből kamat: 9 102 621 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 134 534 Ft Fix kamat
   THM 7,28% Kamat: 6,87%
   Visszafizetendő 24 216 190 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,25% - 7,40% • Hitel teljes díja: 9 216 190 Ft • Ebből kamat: 9 216 190 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,87%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 135 641 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,35% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 24 383 410 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 9 383 410 Ft • Ebből kamat: 9 367 810 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Hol keressek ingatlant?

  Az internet világában már rengeteg olyan felület áll rendelkezésedre, ahol hirdetések után kutakodhatsz. Vannak külön erre a célra készített weboldalak, például az ingatlan.com vagy az otthonterkep.hu, ahol akár könyék szerint is keresgélhetsz.

  Ezenkívül körbenézhetsz közösségi oldalak csoportjaiban, apróhirdetéses oldalakon is, a jófogásnak is van ingatlankeresője. Habár sok ingatlanközvetítő van, az ingatlan.com-ra és a jófogásra a legtöbben feltöltik az összes általuk értékesített lakást, mert tudják, hogy ezeken az oldalakon vannak a vevők.

  Ha már tudod, hogy milyen környéken szeretnél lakást venni, akkor érdemes arra gyakran járni és eladó táblákat keresni az ingatlanokon. Ez régimódinak tűnhet, viszont még mindig sokan vannak, akik nem tudják kezelni az internetet vagy valamiért nem akarják felrakni a lakásukat és ingatlanost sem bíztak meg (ő úgyis felrakná az internetes keresőkre).

  Sőt az is lehet, hogy ha helyiekkel beszélsz, ők tudnak olyan ingatlanról, ami hamarosan eladó lesz a környéken és ismerik is a tulajdonost. Habár kicsi az esély arra, hogy éppen ilyet kifogsz, de sok olyan történetet hallottunk, amikor le lehetett csapni jó ingatlanokra így és milliókkal olcsóbban lehetett lakást venni.

  Nem arra gondolunk, hogy szorult helyzetben lévő embereknél nyerészkedj, vagy akár végrehajtás alatt álló ingatlanokra licitálj.

  Egyszerűen vannak olyan helyzetek, amikor az eladó és a vevő szimpatikusak egymásnak, az eladónak nagy könnyebbség, ha nem kell hirdetést feladni, nem túl megbízható ingatlanosokkal tárgyalni és idegeneket beengedni a lakásába, hanem gyorsan el tudja neked adni a lakását.

  7 szempont a tökéletes lakás kiválasztásához, hogy a lakásvásárlás stresszmentes legyen

  Egy ingatlan megvásárlásába semmi esetre se ugorj fejest alapos mérlegelés nélkül, hiszen elég nagy súlyú pénzügyi döntésről van szó. Ha az alábbi listán végighaladva mérlegeled a különböző szempontokat, sokkal egyszerűbben el tudod majd dönteni, hogy valóban neked való-e a kiszemelt lakás.

  1. Mire van igazából szükségem?

  Előre szedd össze azokat a szempontokat, amik fontosak a számodra, és ezek mentén válogass a lakások között. Gondolj olyan dolgokra is, mint hogy milyen közlekedési eszközt használsz, hogy szeretnél-e kertet, vagy hogy hányadik emelet lenne ideális a számodra.

  Például, ha az a terved, hogy a már meglévő bútoraidat is viszed az új lakásba, akkor mindenképpen ellenőrizd, hogy hogyan tudod majd elhelyezni őket. Az sem mindegy, hogy a lakásban van-e elegendő tárolóhely a szezonális ruhák, a porszívó vagy a cipők számára.

  Fontos, hogy megnézd a kihasználatlan terek arányát is, hiszen hiába mutat jól egy görbe fal vagy egy áttörés, ha nem tudod mire használni, akkor nem valami praktikus. Ha előre meghatározod a paramétereket, akkor megúszhatod a felesleges köröket és jóval kevesebb lakást kell majd végiglátogatnod.

  Lakásvásárlás előtt a konyha és hűtő megnézése

  A megfelelő lakásméret kiválasztása is gondot jelenthet elsőre, de a Mekkora lakást vegyek? című útmutatónk segítségével könnyebb belőni a jó méretet házvásárlás előtt is.

  Nagyon nehéz megtalálni a tökéletes ingatlant, amiben minden benne van, amit szeretnél és az ára is elfogadható. Valahol szinte biztosan kell majd kompromisszumot kötnöd. A legtöbben a lakások kinézésénél és az eladóval való megegyezésnél érzelmileg nagyon túl vannak fűtve, ami érthető, és ilyenkor a józan ész és az addigi tervek sokszor homályba merülnek.

  Gondold át előre a lakásvásárlást

  Nagyon hasznos, ha van egy listád arról, hogy milyen legyen az új lakás és annak környéke, elhelyezkedése. Ha ez megvan, akkor jelöld be, hogy mi az, ami kritikus fontosságú és abból nem engedsz, és mi az, ami jó lenne, de nem annyira fontos.

  Gondolt át alaposan és írj mindegyik mellé érveket, hogy megalapozott legyen. Sok olyan történetet hallottunk, hogy jó ingatlanokról lemaradtak érdeklődők, mert nem felelt meg minden áhított vágyuknak. Aztán amikor átgondolták, hogy miért is ragaszkodnak bizonyos dolgokhoz, rájöttek, hogy azok egy részét könnyen el tudják engedni.

  Ezzel több hónapos felesleges keresgélést úszhatsz meg, és jó eséllyel milliókat is spórolhatsz.

  2. Milyen a környék?

  Még ha otthonülős típus is vagy, akkor sem mindegy, hogy van-e például iskola a környéken, van-e a közelben bolt, vagy leszaladhatsz-e a gyógyszertárba pár perc alatt.

  Az is előfordulhat, hogy a ló túloldalára átesve jó elképzelésnek tűnik megvenni egy szórakozóhely közvetlen közelében lévő ingatlant, de ha hosszú távon gondolkodsz, ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet.

  Az sem mindegy, hogy mennyit kell ingáznod majd a munkába, és hogy le tudsz-e parkolni a lakásodnál, vagy esetleg fizetned kell majd a parkolóhelyért. Egy másik nagyon kényes kérdés a jó szomszédság szokott lenni. Egy hangos vagy épp gonoszkodó szomszéd nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat.

  Jó gondolat, ha a háznézéskor kicsit korábban érkezve megpróbálsz megismerkedni a lakókkal és felmérni a terepet. Már az elméletben jó elhelyezkedés és a viszonylag alacsony ár gyanúra adhat okot.

  Ebben az esetben sokszor az ingatlan nem túl jó vagy veszélyes környéken található. Ilyesmit semmiképp ne vásárolj vaktában, mert később szinte lehetetlen ettől a lakástól megszabadulni vagy akár kiadni azt. Érdemes tehát tájékozódni előre a környék közbiztonságáról is.

  3. Szükséges a felújítás?

  Egy tisztasági festés még nem nagy költség, de ha ennél nagyobb átalakítást tervezel, akkor bizony nem árt, ha ezekkel számolsz. Az Érdemes felújítandó lakást vennem? című útmutatónkban ezeket a kérdéseket boncolgatjuk.

  Az sem mindegy, hogy te magad szeretnéd-e elvégezni a munkálatokat vagy inkább szakembert bíznál meg. Ha nem vagy otthonos a nyílászárók cseréjében és egyébként sincs túl sok szabadidőd, akkor bizony a megfelelő szakértelmű mesterek megtalálása is egy rád váró feladat lesz.

  Ha tudni szeretnéd, hogy pontosan mire számíts, akkor érdemes ellenőrizni a vezetékek épségét, a tető állapotát vagy a fűtőrendszer korszerűségét a vásárlás előtt. Az is gyanúra adhat okot, ha a lakás ugyan nem felújított, de a falak frissen vannak festve. Ilyenkor előfordulhat, hogy a tulajdonos repedéseket vagy furcsa foltokat próbál elrejteni.

  Ha a ház alapjaival van probléma, akkor inkább engedd el az ingatlant, mert beláthatatlan, hogy mennyi költség és munka lesz még vele.

  Sok vásárló ilyen családi házat keres amit nem kell felújítani

  4. Mennyibe kerül összességében a lakásvásárlás?

  Amikor a jó árat mérlegeled, akkor egyrészt nem helyes túllépni a keretedet, és figyelned kell arra, hogy ha lakáshitelt veszel fel, akkor mindenképpen tudd fizetni a havi részleteket. A drága lakásokat nemcsak kifizetni nehéz, de megszabadulni sem könnyű tőlük.

  A magas áron kívül eladhatatlanná tehet egy lakást, ha nagyon zajos vagy épp félreeső és ezért rossz közlekedésű helyen található, illetve, ha nagy az alapterülete és ezért magas fenntartási költséggel kell számolni.

  Másrészt azt a mondást se felejtsd el az árral kapcsolatban, hogy „olcsó húsnak híg a leve”, vagyis a gyanúsan alacsony árú ingatlannal lehet, hogy valami nagy probléma van.

  Ha ilyen esettel állsz szemben, akkor nagyon alaposan utána kell nézned annak, hogy nincs-e a háznak olyan hibája, ami megindokolja az alacsony árat.

  Amikor az ingatlanhirdetéseket nézed, akkor irányárakat fogsz látni, amikből általában lehet pár százalékot alkudni, a legtöbb eladó már az irányárat is úgy alakítja ki, hogy tudja, hogy nem valószínű, hogy ezt egy az egyben elfogadják a vevők.

  5. Hány lakást nézzek meg?

  Egy pár lakás után monotonná és kimerítővé válik a háznézegetés, de ne add fel az első lakás megtekintése után. Általánosságban az mondható el, hogy 30 lakás megtekintése után már tapasztaltnak mondhatod magad, de mindenkinél eltérhetnek ezek a számok.

  Próbálj kitartani és időt szánni az alapos döntésre. Nyilván interneten több százat meg fogsz nézni, de azt javasoljuk, hogy ne csak a legjobbakba menj el, amiket már akár meg is vennél. Jó, ha van egy kis rutinod a háznézésben, az eladóval való tárgyalásban és a megfelelő kérdések feltevésében.

  6. Mire figyeljek a háznézéskor?

  Nagyszerű lehetőség a lakás megtekintése, hiszen ilyenkor szerezheted meg a legtöbb információt az ingatlanról. Alaposan járd körbe az épületet és vizsgálj meg mindent tüzetesen kívül és belül is. Fordíts figyelmet a tető, és a falak állapotára, különös tekintettel a furcsa repedésekre vagy foltokra a falon.

  Ha a lakásnak szerkezeti gondjai vannak, nagyon régi a tető vagy rosszak a vezetékek, illetve nyílászárócsere szükséges, akkor komoly felújítási költségek is várnak majd rád. Vizsgáld meg a konnektorokat és a radiátorok állapotát is, nézd meg, hogy van-e elegendő hely a tárgyaid, bútoraid tárolásához és kérdezz rá, hogy van-e lehetőséged valahol parkolásra.

  Semmiképpen ne a megtekintett lakás egy-egy részlete alapján dönts a vásárlásról. Sajnos ez a részletekbe való „beleszeretés” nagyon sokszor fordul elő a vásárlókkal, és ilyenkor egy nem annyira lényeges szempont fölülír minden mást.

  A szép kilátás, a kandalló vagy egy hangulatos olvasósarok elhomályosító képe könnyen belehajszolhat egy nagyon rossz vételbe. Például a 2000-es években nagyon népszerűek voltak az olyan társasházak, amikhez tartozott közös medence és edzőterem, a vevők pedig valószínűleg nem nagyon gondolták át az ebből eredő, sokkal magasabb közös költséget.

  Ha komolyak a szándékaid, akkor ne csak egyszer nézd meg a lakást, hanem látogasd meg az ingatlant többször is, és válassz különböző napszakokat. A különböző időpontokban és helyzetekben meg tudod figyelni, hogy nem túl sötét-e a lakás vagy nem válik-e túlságosan zajossá a környék a csúcsforgalom idején.

  7. Mennyibe kerül a fenntartás?

  A lakás költségei sajnos nem merülnek ki azzal, ha a nevedre kerül. Mindenképpen kérj információt arról, hogy mennyi a rezsiköltsége, illetve a közös költsége az adott lakásnak, és nem muszáj megelégedned azzal, amit az eladó állít. Nyugodtan kérhetsz számlákat a téli és a nyári rezsi összegéről, hogy biztos lehess a dolgodban.

  Lakásvásárlás előtti rezsi számlák

  Kérj energetikai tanúsítványt az eladótól, ezt egyébként is kötelező csináltatnia a saját költségén – ez megmutatja azt is, hogy mennyire jó a hőszigetelése a lakásnak.

  Érdemes arra is rákérdezni már csak a felújítási költségek miatt is, hogy milyen régi a tető vagy a nyílászárók mikor lettek kicserélve utoljára, mert egy modernebb és minőségibb megoldás jelentősen lecsökkenti a fenntartási költségeket.

  Mire figyeljek lakásvásárlásnál?

  Ha sikerült megtalálod álmaid lakását, akkor még közel sincs a folyamat vége, van néhány olyan szempont amire nem árt, ha odafigyelsz a váráslással és alkudozással kapcsolatban.

  Hogyan mutassam magam komoly vevőnek?

  Előfordulhat, hogy nem csak te pályázol a kiszemelt lakásra és verseny alakulhat ki a vevők között. Ilyenkor felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon mivel tudnád elérni, hogy téged részesítsen előnyben az eladó és ne a többieket.

  Ebben a kérdésben az ár elég fontos szerepet játszik, illetve hogy ha nem készpénzzel fizeted ki a teljes vételárat, akkor mennyire biztos, hogy kapsz-e elegendő lakáshitelt. Ezenkívül viszont figyelned kell rá, hogy jó benyomást tegyél a tulajdonosokra.

  A jó kép könnyen kialakul rólad, ha tartod magad a megbeszélt időpontokhoz és próbálod nem átszervezni a dolgokat, minél inkább megkönnyítve az eladó dolgát. Mutasd azt, hogy a célod egy korrekt megállapodás, de ne engedd, hogy bármibe is belerángassanak.

  Gyakran alkalmazott trükk, hogy az eladó azt érzékelteti veled, hogy ha nem sietsz, akkor más viszi el helyetted a lakást, esetleg egy másik komoly vevőről beszél neked.

  Maradj megfontolt és mérlegelj alaposan, mielőtt bármibe is belemennél, mert ezek a siettető kijelentések az esetek többségében nem megalapozottak (még akkor sem, ha ezt gondolja az eladó más érdeklődő bemondásaira alapozva).

  Arra is figyelj, hogy maradj az udvariasság határain belül, amikor megnézed a kiszemelt ingatlant. Ehhez hozzátartozik például, hogy nem maradsz több órán keresztül és nem nézegetsz be a tulajdonos fürdőszobaszekrényébe.

  Fontos ugyan, hogy alaposan megismerd a lakást, de a magánszféra határait azért ne lépd át. A komolyság benyomását kelti majd és számodra is hasznos, ha alaposan felkészülsz a találkozóra és van a tarsolyodban egy rakás kérdés az ingatlannal kapcsolatban.

  Habár ez egyértelműnek tűnik, de ha még ezekre a dolgokra odafigyelsz, akkor jobb élmény lehet a lakásnézés, és az eladóval is olyan viszonyt alakíthatsz ki, ami segíteni fog a megállapodásban.

  Mennyit érdemes alkudnom a vételárból?

  Az alkunak a lakásvásárlás során a legtöbb esetben van helye, sőt az eladó sokszor rászámolja az árra azt a körülbelül 5-10 százalékot, amit el tudna engedni a vételárból.

  Még az új építésű házak esetében is találhatsz olyan fogódzkodót, amibe lehet kapaszkodni és kicsit lejjebb tornászni az árat, de használt lakásnál mindenképpen szedd össze a bátorságod és javasold azt az összeget, amit te a legmegfelelőbbnek tartasz.

  A reális értéket egyszerűen kiderítheted, ha a lakást összeveted hasonló paraméterű és elhelyezkedésű ingatlanok árával.

  Ha irreális árat kér az eladó, akkor nyugodtan mutasd meg neki laptopon, hogy a hasonló ingatlanok mennyivel olcsóbbak, ezzel majd nehezen tud vitatkozni.

  Próbáld kipuhatolni, hogy mennyire alkuképes az ingatlan, és derítsd ki azt is, hogy mióta próbálják már eladni, és ez idő alatt hogyan alakult az ára. Az is jó ötlet, ha megkérdezed a tulajdonost, hogy miért szeretné eladni a lakást, mert ha a háttérben sürgető ok áll, akkor jó esélyed van jelentős engedményt szerezni.

  Olyan hibát semmiképp ne kövess el, mint, hogy elárulod, hogy mennyit tudsz valójában szánni a lakásra, mert ezzel minden alkudozásnak véget vetsz (kivéve persze, ha ez az összeg 5-10 százalékkal a vételár alatt van). Ha érdekel, hogy mire kell még odafigyelned az alkudozás során, akkor olvasd el az alkudozásról szóló útmutatónkat.

  Eladó alkudozik lakásvásárlóval

  Mit tartalmaz az ár?

  Érdemes előre tisztázni, hogy mi az, ami benne van az árban, hogy ne érjen majd csalódás a későbbiekben. A megállapodást rögzítsétek írásban is, hogy az eladó ne gondolhassa meg magát a másnapra. Ha nem sikerül alkudni, még akkor is elérheted, hogy például a bútorokat is megkapd a lakással együtt az eredeti árba belefoglalva.

  A lényeg, hogy ne érjen meglepetés azzal kapcsolatban, hogy mondjuk az alagsorban lévő tárolóért külön kell még fizetned.

  A tulajdoni dokumentum fontos lesz

  A tulajdoni lapnak két része van, az első részben olyan alapvető információk találhatók, mint az ingatlan pontos megnevezése, a mérete és elhelyezkedése, a helyrajzi szám és a lakás fekvése.

  A második része a tulajdonjogi változásokat tartalmazza és ezért a részért már fizetni kell. Itt megtalálhatod a ház különböző terheléseit, a végrehajtásokat, ha valamilyen eljárás függőben van az ingatlannal kapcsolatban és a haszonélvezeti jogokat is.

  A tulajdoni lapot lekérheted a földhivataltól is, de 2011 óta már bárki számára elérhető ez a dokumentum online formátumban, mindössze egy ügyfélkapu segítségével.

  Korábban létezett hiteles és nem hiteles tulajdoni lap is, az előbbi hivatalos dokumentum, míg az utóbbi csak tájékoztató jellegű volt. 2023-tól már csak hiteles tulajdoni lapot lehet lekérni a TakarNet rendszerből.

  A lakásvásárláshoz mindenképpen szükséged lesz tulajdoni lapra, amit egy kisebb, 3 000 forintos összegért tudsz beszerezni online, papír alapon pedig 6 250 forintba kerül. Ezenkívül még egy térképmásolatra is szükséged lesz, ha kertes házat vásárolnál, ez pedig csak a földhivatalban szerezhető be személyesen, 3 000 forintos áron.

  Milyen legyen a szerződés szövege?

  Az adásvételi szerződés előtt mindenképpen szerezz egy megbízható ügyvédet az ügylet lebonyolításához, hogy a te jogaid is védve legyenek és kérdezz rá arra is, hogy az eladó vállal-e jótállást az ingatlanra.

  A kötbér-feltételekről is állapodjatok meg, tehát arról a kérdésről, hogy milyen következményei lesznek, ha az eladó nem a megbeszélt időben vagy nem a megfelelő állapotban adta át az eladott ingatlant.

  Ez a 3 leggyakoribb hiba, amit sokan elkövetnek lakásvásárláskor

  Ezekre figyelj oda, ha ez az első lakásvásárlásod, és még nincs nagyon tapasztalatod ezen a téren:

  • Nem gondolsz a járulékos költségeire a lakásvásárlásnak.
   Sajnos nemcsak a vételárat kell kifizetni, hanem az ügyvéd, vagy az ingatlanos sem dolgozik ingyen és illetéket is kell fizetned a legtöbb esetben.
  • Nem gondolsz a jövőbeli igényeidre.
   Egy garzonlakás vásárlása a 20-as éveid végén nem biztos, hogy annyira átgondolt ötlet, különösen, ha családos emberként képzeled el magad a jövőben. Természetesen az sem bölcs taktika, ha egy hatalmas ház fenntartásával bajlódsz, úgy, hogy egyelőre még nincs is szükséged rá.

   Ilyenkor talán a legjobb, ha kivársz még egy kicsit, hogy lásd a körülmények alakulását, de legalábbis alaposan megfontolod, hogy a bérlés, vagy a vétel éri-e meg jobban.
  • Nem használod ki az összes állami támogatást.
   A babaváró támogatással akár 10 milliót is kaphatsz és a CSOK-kal még ezen felül is igényelhetsz 10 milliót, ráadásul még 15 millió forint kedvezményes lakáshitelt is felvehetsz, ha megfelelsz a feltételeknek.

  Összefoglalva

  Lakást vásárolni nagyon alapos felkészültséget igénylő döntés, arról nem is beszélve, hogy a súlya miatt rengeteg stresszel jár és időigényes megtalálni a megfelelő ingatlant. Nem egyszerű megőrizni az objektivitásodat és a türelmedet úgy, hogy már teljesen belefáradtál a lakásvadászatba és csak túl lennél gyorsan az egészen és élveznéd az új otthonod kényelmét.

  Nem szabad azonban kapkodnod, mert ha úgy érzed, hogy nem vagy még készen, időre van szükséged vagy nem ez a legmegfelelőbb élethelyzet, akkor csak később megbánnád a választásodat. Hallgass nyugodtan a megérzéseidre és hizlald még a megtakarításaidat, ha szükséges.

  Rengeteg bosszúságtól és anyagi veszteségtől kíméled meg magad, ha megadod a döntéshez szükséges időt és energiát magadnak, és ellenállsz az eladók, ingatlanügynökök, ismerősök és rokonok befolyásoló erejének mindaddig, amíg megtalálod a számodra legjobb megoldást.

  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.