MBH Bank

Három magyar bankból összeállva született meg az MBH Bank 2023-ban, mely egyből dobogós helyre került a nagybankok között. Az előd bankokból áthozott gazdag termékválaszték és jelentős országos lefedettség jellemzi az MBH-t, hiszen a Takarékbank jogutódjaként számos kis vidéki településen örökölt meg fiókokat, kirendeltségeket, ahol más bank nincs jelen. Ha az MBH-t választod, a bankfióki elérhetőségre biztosan nem lesz panaszod.

Homa Péter • Frissítve 2024. április 7.
MBH Bank

Hivatalos adatok

Bank neve MBH Bank Nyrt.
Székhely 1056 Budapest, Váci utca 38
Telefonszám 06 80 350 350
Email ugyfelszolgalat@mbhbank.hu
Weboldal https://www.mbhbank.hu/lakossagi
Nemzetiség Magyar
Fiókok száma 403
ATM-ek száma 878
SWIFT kód (BIC) MKKBHUHB
Mérlegfőösszeg 10 980 milliárd Ft
Hasonlítsd össze a hiteleket könnyen, gyorsan a kalkulátorunk segítségével!

Előnyök az MBH Banknál

Az MBH Bank a klasszikus banki paletta szinte minden elemét kínálja, így a bankszámlák, bankkártyák mellett széles körű választékban nyújt kölcsönöket, megtakarításokat, sőt biztosításokat is.

Állami bank lévén, az állami támogatást biztosító lakossági és vállalkozói hiteleket is megtalálod náluk, így a Babaváró kölcsönt, a különféle lakáscélú kölcsönöket és a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt. Fix kamatozású, online igényelhető személyi kölcsönük is van.

Ha megtakarításod van, azt kötvényekben, befektetési alapokban, állampapírokban is elhelyezheted náluk a lekötött betét mellett. Vannak olyan lekötött betéteik is, melyekhez nem kell bankszámla, így hatékonyabb költségszinten jössz ki velük, mint más banknál. A magyar piacon ritkaságnak számító nyereménybetétet is kínálnak, ahol kamatot nem kapsz a betett pénzedre, de nyerhetsz vele autót.

Az MBH Bank hitet tett a digitális szolgáltatások fejlesztése mellett, így vélhetően egyre több digitális szolgáltatással találkozhatsz náluk.

Egyik elődbankja, az MKB Bank zászlóvivője volt a hazai digitális fejlesztéseknek. Videóbankon keresztül és szelfivel is nyithatsz náluk bankszámlát, bár a bankszámláik őszintén szólva egyáltalán nem tartoznak a piacvezető, ütős ajánlatok közé. Viszont azon kevés bankok egyike, amelyiknek van Diákhitel Számlája. Ez jó hír lehet neked, ha diákhiteles vagy, illetve ha diákhitelt tervezel felvenni.

Az ügyfélszolgálatukat pedig ingyen hívhatod fel, ami szintén ritkaság idehaza.

MBH Bank ügyfélszolgálati ügyintézői telefonálnak

A három magyar bankból lett gigabank – az MBH Bank története

Teljesen egyedi, hogy három magyar állami nagybankból egy teljesen új gigabank születhetett MBH néven, 2023-ban. Elődbankjai a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank voltak, melyek közül az MKB Bank – jogelőddel együtt - már az 1840-es években létezett.

A Budapest Bank rövid története

A három bank közül a Budapest Bank, melynek bankszámla és bankkártya termékpalettáját vitte tovább az MBH Bank is, 1987-ben született meg az első három hazai kereskedelmi bank egyikeként, miután a kétszintű bankrendszert kialakították.

1995-ben vásárolta fel a General Electric, vagyis a GE, melyet követően a bank innovatív konstrukciók sorával jelentkezett. Kiemelkedő közülük a máig létező Befektetési Kártya, amellyel értékpapírodhoz férhetsz hozzá a bankautomatákon keresztül, vagy bankkártyás vásárláskor, addig pedig a bankbetéttől eltérő hozamot biztosít.

Sokaknak emlékezetes lehet a megszólalásig élethű epres grafikával ellátott Visa Electron kártyájuk, melyet később vissza is hívtak az ügyfelek, annyira megkedvelték.

Figyelemre méltó találmányuk a lakáscélú Egyenlítő Hitel, melynek futamidejét a banknál látra szólóan tartott pénzeddel akár jelentősen is tudtad csökkenteni, később pedig megjelent a kölcsön csökkentett havi törlesztőrészletet biztosító változata is.

A Budapest Bank kezdte a ma már egyértelműen elterjedt, a bankszámlás, bankkártyás költéseket divatos diagramon bemutató elemzést is hazánkban, még az internetbank korában.

A Budapest Bank 2015 júliusában került magyar állami tulajdonba a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válság és az akkori kormányzat magyar piaci bankrészesedés növelését szolgáló törekvéseinek a részeként.

A bank előbb 2022. március 31-én egyesült az MKB Bankkal, MKB Bank néven, majd 2023. április 30-án a Takarékbankkal, így 2023. május 1. óta MBH Bank néven működik, a Magyar Bankholding tulajdonában.

Az MKB Bank rövid története

A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank volt Magyarország első mai értelemben vett kereskedelmi bankja. 1840. október 14-én alapították és 1841-től működött. Fennállása során mindvégig vezető kereskedelmi bank volt hazánkban, a kiegyezésig (1867) pedig az egyetlen.

Az MKB Bank (régebben Magyar Külkereskedelmi Bank) 1950-ben jött létre a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank államosításával. Szerepe az ország külkereskedelmi pénzügyleteinek kezelése lett.

1987-ben, a kétszintű bankrendszer bevezetésekor vált kereskedelmi bankká, amit 1994 és 1996 között, több lépcsőben vásárolt fel a német Bayerische Landesbank. A részvények 10 százalékát mellette egy osztrák bank birtokolta.

Az MKB sokáig elitbankként funkcionált, csak a tehetősek engedhették meg, hogy számlát nyissanak náluk és bankkártyát igényeljenek. Ehhez akkoriban 2 000 dolláros nyitóösszeg kellett. Pedig az MKB bocsátotta ki Magyarország első bankkártyáját 1988-ban, eleinte csak cégeknek, majd a következő évtől magánszemélyeknek is, megelőzve ezzel az OTP Bankot. Az MKB a külkereskedelmi profilja miatt eleinte csak devizakártyákat bocsátott ki. A forint alapú kártyák csak később jelentek meg a kínálatban, de sokáig az átlagember számára elérhetetlenek voltak azok is.

A 2000-es években az MKB klasszikus lakossági bankká vált, bármely lakossági ügyfél számára elfogadható árazással.

MBH bankkártya egy laptopon

Az MKB Bank életében sokáig nem volt jelen az innováció, inkább a tradíciója és jó hírnevének megőrzésére törekedett. Aztán fordult a kocka és a 2010-es években külön labort hoztak létre a hazai digitális pénzügyi fejlesztések koordinálására. Így a bank elsők között jelent meg a mobilfizetéssel Magyarországon, és tette lehetővé például a bankkártya ügyfél általi blokkolásának lehetőségét két kártyahasználat között. Elsők között tették lehetővé az otthonról elvégezhető bankszámlanyitást is.

2003-ban az MKB felvásárolta a Konzumbankot, amely 2004-ben beolvadt az MKB-ba. A 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válság következményeként az MKB tulajdonosa, a Bayerische Landesbank kötelezettséget vállalt, hogy külföldi leánybankjait értékesíti. 2014-ben így került a bank a magyar állam tulajdonába. 2019 januárjában Mészáros Lőrinc és Szíjj László megvásárolták az MKB 81,5 százalékos tulajdonjogát. 2019-ben az MKB részvényeit bevezették a magyar tőzsdére, melyeket 2020 végén a Magyar Bankholding Zrt.-be apportáltak.

A bank előbb 2022. március 31-én egyesült a Budapest Bankkal, MKB Bank néven, majd 2023. április 30-án a Takarékbankkal, így 2023. május 1. óta MBH Bank néven működik, a Magyar Bankholding tulajdonában.

A Takarékbank rövid története

A Takarékbank eleinte csak a több mint 160 éve egymástól függetlenül létező takarékszövetkezetek 1989-ben létrehozott központi bankjaként funkcionált, mígnem hatékonysági és kockázati okok miatt 2016-ban elkezdte integrálni a hazai takarékszövetkezeteket, mely folyamat 2019-ben zárult le.

Következő lépcsőkben a 2020-ra megmaradt 12 takarékszövetkezet, a Takarék Kereskedelmi Bank és a Takarék Csoportban működő három további bank egyetlen univerzális kereskedelmi bankká egyesült, Takarékbank néven. Az egyesült banknak van messze a legnagyobb hazai fiókhálózata, elsősorban vidéken, ahol sok kis településen az egyetlen bankkapcsolatot jelentették.

A Takarékbank – valószínűleg speciális, az agrárszektort kiszolgáló működése és az évekig tartó folyamatos, a bankot lefoglaló integrációk miatt – egyáltalán nem tartozott az innovatív bankok közé. Ennek ellenére a 2010-es években piacra dobott egy karórát, mely a benne lévő, SIM kártya méretű bankkártyával alkalmas volt mobilfizetésre. Később megjelent a kínálatukban a világító bankkártyaként reklámozott, sötétben fluoreszkáló bankkártya is, melyet kizárólag gyerekeknek értékesítettek.

A Takarékbank 2023. április 30-án egyesült az MKB Bankkal, így 2023. május 1. óta MBH Bank néven működik, a Magyar Bankholding tulajdonában.

Bankszámlák az MBH Banknál

Az MBH Bank zászlóshajója a bankszámlák terén a Jóljáró csomag, melyet még a Budapest Bank fejlesztett ki. A konstrukció a bankszámlavezetés mellett megtakarítási számlát, hitelkártyát és folyószámlahitelt is kínál.

Az MBH Bank bankszámlakínálatának jelentős hátránya, hogy a számlanyitáskor értékesített számlacsomagok két év után egy általános, kevésbé kedvező számlacsomagra váltanak. Ezt a módszert Budapest Bank találta ki, amit aztán több hazai bank is átvett. Az MBH Banknál ingyenes számlavezetés sincs, csak prémium ügyfeleknek.

Amiben viszont erős az MBH Bank, az a Diákhitel Számla, mely törvényi kedvezményeket tartalmaz akkor, ha a számlatulajdonosnak van diákhitele, vagy igényli azt. Ingyenes számlavezetés, ingyenes bankkártya, ingyenes korlátlan átutalás, ingyenes bankkártyás vásárlás és kedvezményes készpénzfelvétel vár rád az MBH Banknál, ha diákhiteles vagy.

Ügyfél tabletbe digitalizálja a bankkártyáját

Digitalizáció az MBH Banknál

Az MBH Banknál még az egyesülés évében megjelent az egységes, bármely előd bank ügyfele által használható mobilapplikáció, mely a korábbi Budapest Bank mobilapplikációjának alapjain született újjá.

Az MBH Bank a sokféle, megörökölt számlavezetési rendszer ellenére pár hónap alatt tető alá hozott egységes mobilapplikációja ugyan önmagában még nem jelent újdonságot, de egyfajta megerősítés lehet arra vonatkozóan, ahogy az MBH Bank indulásakor az élenjáró digitális szolgáltatások mellett tett hitet.

Ahogy minden más banknál, úgy az MBH Banknál is igénybe veheted a Google Pay és Apple Pay fizetési lehetőségeket, a bank személyi kölcsönét pedig teljesen online is igényelheted.

Az MBH Bank hitelezése

Az MBH Bank sokféle hitelt kínál. A szokásos hiteltermékek mindegyikét megtalálod a honlapjukon, vagyis a személyi kölcsönt, a támogatott és nem támogatott lakáshiteleket, a folyószámlahitelt, sőt az áruhitelt is.

Személyi kölcsön

Az MBH Személyi kölcsön online is igényelhető. Más bankok személyi kölcsöneihez képest különlegessége, hogy 3 hónap törlesztési haladékkal is kérhető, ám ekkor csak bankfiókban tudod igényelni, online nem. Kamatozása már alacsony kamattól is elérhető és a kölcsön teljesen szabadon használható fel. A hitelbírálatot 48 órán belül elvégzi az MBH Bank.

Az MBH Banknál Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt is kérhetsz, ahol a kölcsönnel kapcsolatos kedvezményeket az állam garantálja.

Babaváró Kölcsön

2024. január 1. óta azok a házaspárok jogosultak az állami Babaváró támogatásra, ahol a feleség 30 év alatti vagy még nem töltötte be a 41. életévét de igazolja, hogy legalább 12 hetes várandós vagy a házaspár által történő örökbefogadás engedélyezése folyamatban van.

11 millió forint a maximálisan igényelhető kölcsönösszeg, a havi törlesztőrészlet maximum összege pedig 51 000 forint lehet a kezességvállalási díjjal együtt.

A hitel szabadon felhasználható, az ügyintézése díjmentes és már egy gyermek vállalásától kamatmentes lehet a hitel a teljes futamidőre.

A futamidő legfeljebb 20 év, amibe nem számít bele az első gyermek érkezését vagy örökbefogadását követő 3 éves szüneteltetés.

CSOK lakáshitelek az MBH Banknál

A Falusi CSOK (Családi Otthonteremtési kedvezmény) a preferált kistelepülésen érvényes, vissza nem térítendő állami támogatás, ami otthonteremtési lehetőséget nyújt a családok számára új építésű családi ház vásárlásra, építésre, használt lakás vagy családi házvásárlással egybekötött korszerűsítésre és, vagy bővítésre, valamint meglévő lakás vagy családi ház korszerűsítésére és/vagy bővítésére már meglévő vagy vállalt gyermek után.

A kölcsön összege 600 000 forint és 15 millió forint között lehet.

A CSOK Plusz Otthonteremtési kamattámogatott kölcsön kizárólag gyermekvállalás esetén igényelhető új és használt lakáscélokra, évi fix alacsony kamattal, mely szintén állami támogatás.

  • 1 gyermeket vállaló gyermektelen igénylők esetén maximum 15 millió forint
  • 2 gyermeket vállaló gyermektelen igénylők vagy 1 gyermeket vállaló egy gyermekes igénylők esetén maximum 30 millió forint
  • 3 gyermeket vállaló gyermektelen igénylők, 2 gyermeket vállaló egy gyermekes igénylők vagy 1 gyermeket vállaló többgyermekes igénylők esetén maximum 50 millió forint vehető fel.

Figyelj az adathalász támadásokra!

A kétszeri bankfúzió során az MBH Bank kiemelt figyelmet kapott az adathalászoktól is, ezért különösen fontos, hogy minden olyan e-mailes vagy esetleg telefonos megkeresésre, melyben az MBH Bankra hivatkoznak, legyél óvatos és körültekintő.

Fogj gyanút, ha klasszikus adathalászattal találod magad szembe, azaz bármire hivatkozva bizalmas adatokat (bankkártya PIN kód vagy internetbank belépési azonosítót) kérnek tőled MBH-s ügyfélként, ha pedig egy számítógépes vagy mobiltelefonos program telepítésére biztatnak a bank nevében, akkor az installáció helyett azonnal hívd a bankot az ügyfélszolgálati számán és jelentsd az esetet!

Ha nem vagy még MBH-s ügyfél, de azzal hívnak fel, hogy probléma merült fel az MBH Bank-os számláddal, akkor ne áruld el, hogy melyik banknál bankolsz, mert pár nap múlva már az igazi bankodra fognak hivatkozni az adathalászok, ami jóval megtévesztőbb lehet a számodra.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.