Raiffeisen Bank

Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy hogyan jött létre Magyarországon a Raiffeisen Bank, milyen régóta folytat itt tevékenységet, mivel foglalkozott kezdetben és merre fejlődött. Elmondjuk, hogy miben erős, milyen innovatív megoldásokat kínál, és milyen szolgáltatások érhetők el a kínálatában.

Simondán Eszter • Frissítve 2024. április 7.
Raiffeisen Bank

Hivatalos adatok

Bank neve Raiffeisen Bank Zrt.
Székhely 1054 Budapest, Akadémia u. 6.
Telefonszám 06 1 484 8484
Email info@raiffeisen.hu
Weboldal http://www.raiffeisen.hu/
Nemzetiség Osztrák
Fiókok száma 97
ATM-ek száma 122
SWIFT kód (BIC) UBRTHUHB
Mérlegfőösszeg 4 307 milliárd Ft
Hasonlítsd össze a hiteleket könnyen, gyorsan a kalkulátorunk segítségével!

Miért ajánljuk a Raiffeisen Bankot?

A Raiffeisen Bank a magyar piac régi szereplője, a magyarországi kétszintű bankrendszer kialakulásával egyidős. A Raiffeisen mára a bankszektor egyik meghatározó szereplője, amely országszerte 67 bankfiókkal és több, mint 2 300 dolgozóval áll az ügyfelek rendelkezésére.

Tulajdonosa, az osztrák Raiffeisen Bank International AG, Ausztria második legnagyobb bankja, egy komoly tőkeerős társaság, amely az osztrák bankpiac negyedét tudhatja magáénak. A régió 12 országában működik, nagyjából 17 millió ügyfelet szolgál ki 1 700 bankfiókon keresztül.

Lakossági ügyfelek számára bankszámlacsomagokat, bank- és hitelkártyákat kínál, ezen felül fedezetes és fedezet nélküli hitelekkel, befektetési megoldásokkal és prémium banki szolgáltatásokkal segíti az ügyfeleit. A bank vállalati és intézményi ügyfeleket is kiszolgál.

A Raiffeisen vezette be azt a megoldást az ATM-jeiben elsőként, hogy a készpénzfelvételi lehetőségek között nem kerek számokat ajánl fel a leggyakoribb összegeknél, tehát 20 000 forint helyett mondjuk 19 000 forintot jelenít meg. Így elkerülheted, hogy folyton nagy címletű bankjegyeket kapj az automatától.

Készpénzfelvétel a Raiffeisen bankból

A Raiffeisen Bank története

A Raiffeisen Bank története Magyarországon az 1980-as évek végéig visszanyúlik, tehát a bank már a rendszerváltás előtt folytatott tevékenységet az országban.

A magyar piacon 1986-ban jelent meg az osztrák Raiffeisen Bank, és kezdetben főként mezőgazdasági hitelügyletekkel foglalkozott. A rendszerváltást követően a bankok számára új lehetőségek nyíltak meg az immár piacgazdaságra áttért Magyarországon, így a ’90-es években a Raiffeisen Bank is bővíteni kezdte a tevékenységét.

A kezdetben vállalati ügyfelekre koncentráló bank kiterjesztette a lakossági ügyfelekre is a szolgáltatásait. A következő években a bank folyamatosan bővítette a fiókhálózatát.

A 2000-es években, a digitális technológia fejlődésével a Raiffeisen is törekedett arra, hogy innovatív megoldásokkal szolgálja az ügyfeleit, fejlessze az online és banki szolgáltatásait.

Milyen bankszámlacsomagokat kínál a Raiffeisen Bank?

A Raiffeisen Banknál különösen hangsúlyosak a bankszámlacsomagok, számos lehetőség közül választhatsz náluk. A mobilbankjukat pedig sokan szeretik szép, áttekinthető felülete és jó kezelhetősége miatt. Ráadásul számos egyéb funkció mellett csoportos beszedéseket is tud kezelni, ami ritkaság a mobilapplikációknál.

A mobilbankban van lehetőséged egyedi áras devizaváltásra is. Az árfolyamokat figyelheted napközben, mivel az adatok folyamatosan frissülnek. Így abban az időpontban tudod átváltani a pénzed, amit a legkedvezőbbnek gondolsz.

A mobilbank különlegessége, hogy Zoom név alatt csoportosítja a bankszámládra érkező kiadásokat és bevételeket.

A tranzakciókat másokkal is meg tudod osztani, így lehetővé teszi például azt, hogy a társaságoddal közösen rendezzetek egy éttermi számlát.

Hiányosság viszont, hogy nem kérhetsz ingyenes push üzeneteket a tranzakcióidról, érintéses bolti fizetéshez külön applikációt kell használnod, és az appból hiányzik néhány funkció, így a csekkbefizetés vagy a közlekedéssel kapcsolatos vásárlások.

A Raiffeisen számlacsomagjaira jellemző, hogy a hozzájuk kötődő kedvezményhez nem elég, ha vállalod, hogy a fizetésed a bankhoz utalod, de meghatározott tranzakciókat is végre kell hajtanod a számlán, tehát valóban aktívan használnod kell.

Van viszont olyan csomag, ahol a jóváírás összege a kedvezmény szempontjából nem számít, csak a számlán végzett tranzakciók. Akár ingyenes számlavezetést is elérhetsz a kedvezményekkel.

Létezik olyan csomag is, amelyet csak online igényelhetsz, és a számlát megnyithatod mobiltelefonnal, szelfivel is.

A Raiffeisen fiatalok számára is kínál számlacsomagot, a YELLO számlát, amelyhez egy regisztrációhoz kötött klubtagság is tartozik. Ebben pontokat gyűjthetsz, és kedvezményeket kaphatsz.

A banknak van egy különleges, függőleges grafikájú bankkártyája, a VertiCard.

A Raiffesennél mobillal is lehet fizetni

Jelzáloghitelek a Raiffeisen Bank kínálatában

A Raiffeisen Banknál többféle jelzáloghitel elérhető.

  • Lakáshitelek piaci kamatozással
  • Raiffeisen Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
  • Raiffeisen Zöld Jelzáloghitel
  • Szabad felhasználású jelzáloghitel
  • Meglévő hitelek kiváltása jelzáloghitellel

A Raiffeisen lakáshiteleit igényelheted új vagy használt lakás vásárlásra. Nyaralót nem vásárolhatsz belőle, és hagyományos értelemben vett építési hitelt sem kaphatsz piaci kamatozás mellett. A hitelt igényelheted építésre, de ebben az esetben másik fedezetet kell felajánlanod a hitelhez. Tehát a szakaszos folyósítás mellett megvalósuló építkezést a bank nem finanszírozza.

Lakáshitelt ugyanakkor minősített fogyasztóbarát változatban is kínál a bank. Ennek előnyei a könnyen átlátható, összehasonlítható feltételek, a kötött ügyintézési idők és a maximált költségek.

A Raiffeisen zöld hitelcélokra külön konstrukciót kínál, amelyben energiahatékony otthon vásárlásához nyújtanak kedvezményt.

Szerepel a bank kínálatában szabad felhasználású jelzáloghitel is, amelyet korlátozás nélkül bármire költhetsz, ennek a neve Személyi kölcsön ingatlanfedezettel. Illetve van hitelkiváltásra használható jelzáloghitel is. A Raiffeisen Banknál lakáshiteleket és más típusú hiteleket is kiválthatsz egy kedvező konstrukcióval.

A bank számos kedvezményt kínál a hitelei mellé. Általában időről időre megújuló induló díj akcióval várja az ügyfeleket, de többféle kamatkedvezményük is van.

Konstrukciótól függően kaphatsz kedvezményt akkor, ha magas jövedelmet tudsz igazolni, aktív számlahasználatot vállalsz, magas hitelösszeget igényelsz, illetve van alacsony finanszírozási kedvezmény is. Utóbbi azt jelenti, hogy ha az általad igényelt hitelösszeg a fedezetül szolgáló ingatlannak konstrukciótól függően mindössze 40-60 százaléka, akkor a bank kamatkedvezményt nyújthat.

Kamattámogatott hitelek a Raiffeisennél

A Raiffeisen Banknál állami kamattámogatás mellett igényelhető hitelek is elérhetők. Így kínál CSOK Plusz hitelt és Babaváró hitelt is.

Az előbbi lakáscélú jelzáloghitel, amelyet a Raiffeisen új vagy használt lakás vásárlására nyújt. A CSOK Plusz tehát náluk nem igényelhető építésre, induló díj kedvezmények viszont járnak hozzá.

A Babaváró hitel kamattámogatott szabad felhasználású kölcsön, amelyhez nem kell ingatlanfedezet. Ez tehát nem lakáscélú hitel, de gyakori a lakáscélú felhasználás, hiszen a Babaváró bizonyos feltételek mellett önerőként használható.

Ha a CSOK Plusz mellett Babaváró hitelt is igényelnél, akkor ezt a Raiffeisennél egy kombinált igénylőlapon is megteheted, ami könnyítheti az ügyintézést.

Ez a férfi a mobilapplikációban igényel hitelt

Személyi kölcsönök a Raiffeisen Banknál

A Raiffeisen személyi kölcsönét igényelheted teljesen online is. A bank ügyfeleként a bank mobilapplikációján keresztül is tudsz kölcsönt igényelni.

A pénz szabadon felhasználható, fizetheted belőle a lakásfelújítást, autóvásárlást, finanszírozhatod a tanulmányaidat vagy vásárolhatsz a házadra napelemet.

Az aktív számlahasználatot a bank viszonylag magas kamatkedvezménnyel jutalmazza, és komoly kedvezmények járnak akkor is, ha adott összegű jövedelmet tudsz igazolni.

További százalékokat nyerhetsz, ha a kölcsönt hitelkiváltáshoz használod. A Raiffeisen kölcsönével akár korábbi kölcsönt, áruhitelt, folyószámlahitelt vagy hitelkártya-tartozást is kiválthatsz. Feltétel viszont, hogy a hitelek futamidejéből minimum 6 hónap leteljen, és hogy más banknál igényelt hitelek legyenek.

Ha hitelkiváltásra kérnéd a kölcsönt, akkor arra érdemes figyelned, hogy adóstárs bevonására ebben az esetben nem lesz lehetőséged, és a hiteligénylést csak személyesen intézheted. Ebben az esetben is kérhetsz visszahívást, és a bank ügyintézői időpontot foglalnak neked az általad választott bankfiókba.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.