Wise – Így lesz sokkal olcsóbb a nemzetközi utalás és átváltás

Téged is húztak már le külföldi utalásnál vagy átváltásnál? A Wise használatával ennek könnyen véget vethetsz. Mutatjuk hogyan.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 22.
 • promóció

A bankok és pénzváltók erős versenytársra találtak. A Wise (korábbi nevén Transferwise) egyedi módon kerüli ki a nemzetközi utalások lehúzós díjait és magas banki devizaátváltási költségeket. Sokkal gyorsabb utalásokat és középárfolyamot kínál, ráadásul a számlavezetés is ingyenes. Revolutosoknak is érdemes Wise számlát nyitni. Megmutatjuk miért és hogyan tudod a legjobban kihasználni a szolgáltatásaikat.

Mit érdemes tudni a Wise-ról?

A Wise célja, hogy kiváltsa a hagyományos pénzintézetek drága és lassú szolgáltatásait, és ezzel jelentős összeget tudjanak neked megspórolni. Ahogy az eredeti nevük is mondja (TransferWise, vagyis „UtaljBölcsen”) a köztudottan magas díjakkal járó nemzetközi utalások helyett kínál alternatívát. A Wise-ot használva pénzed nem lép át országhatárokat, így tudnak akár nyolcszor kedvezőbb utalási díjakat biztosítani neked.

A Wise-ot 2011-ben alapították meg Londonban. Olyan fejlesztők és befektetők állnak mögötte, akik már sokszor bizonyították hozzáértésüket a pénzügyi technológia világában. Az egyik alapító, Taavet Hinrikus annak idején a Skype létrehozásában is részt vett, a befektetők között pedig megtalálhatjuk a PayPal megalapítóját.

A cég folyamatosan növekszik, napjainkban már 14 irodájuk és több, mint 2 200 alkalmazottjuk van, a piaci értékét az előző évtized végén 3,9 milliárd dollárra becsülték. Az átlagos havi pénzforgalom 5 milliárd dollár körül mozog, és ez a szám folyamatosan nő.

Mindent elmondunk a Wise-ról, de a legjobb, ha megnézed, hogy milyen olcsón lehet velük utalni, itt forintra pontosan megmutatják.

Boldog nő aki először utalt Wise rendszert használva

A nemzetközi utalások hogyan működnek? Azokra is vonatkozik az azonnali utalás?

Ha hagyományos módon, vagyis bármilyen Wise-hoz vagy Revoluthoz hasonló szolgáltatás igénybevétele nélkül utalsz külföldre pénzt, akkor a belföldi utalásokhoz képest nehezebb dolgod lesz:

 • A Magyarországon 2020-ban bevezetett azonnali utalások csak országon belüli utalásokra vonatkoznak (ott is csak a 20 millió forint alattiakra), tehát ne számíts arra, hogy ugyanaznap átér a pénz külföldre is. Célországtól függően általában több munkanap lesz, amíg az utalásod átér a külföldi bankhoz.
 • A nemzetközi utalások díja mindig magasabb, mint a belföldi utalásoké. Ez általában azért van, mert többféle és más fizetési rendszeren, több bank bevonásával jut el a pénzed az egyik országból a másikba. Az EU törekvéseinek köszönhetően azonban, ha eurót utalsz - akár a forintszámládról is - egy másik eurós számlára, akkor azért a bankok már nem számíthatnak fel magasabb díjat, mintha belföldre utalnál.
 • Devizaátváltási költségeid lesznek, ha a forintos számládról utalsz bármilyen devizát. A bankok eltérő árfolyamokat használnak a különböző devizákhoz, és ezek napközben többször is változhatnak. Banktól függően akár 1-3 százalékos különbség is lehet az átváltási árfolyamoknál. Habár itt átváltás történik, de valójában az a fontos, hogy mennyi költséged van: ha a bankod az utalásért 1 százalékos díjat számol fel és az átváltásért 2 százalékot, akkor már 3 százalékos költségről beszélünk. Ez egy 500 000 forintos utalásnál 15 000 forint, aminek nagy részét meg tudod spórolni.
 • Nemzetközi utalásoknál nem ritka, hogy a fogadó bank, vagyis ahova a pénzt küldöd, felszámol még valamilyen költséget. Tehát nem annyit ír jóvá a kedvezményezett számláján, amennyit te utaltál, hanem akár egy százalékkal kevesebbet. Ez kiszámíthatatlan, mert sokszor nem is tudod, hogy akinek utalsz, annak melyik közvetítő banknál van számlája és ha tudnád, jó eséllyel akkor sem volna lehetőséged ellenőrizni annak díjait.

Egy nemzetközi utalás tehát több költségből tevődik össze. Ezeket a legtöbb bank nem összegzi neked az utalás előtt forintra kiszámolva. Sőt az átváltási árfolyam lehetőséget ad arra, hogy jó nagy árréssel dolgozzanak, amitől az az érzésed lehet, hogy rejtett költségeket kell kifizetned.

A teljes költsége egy átváltásnak és nemzetközi utalásnak 5 százalékot (!) is jelenthet.

Ilyen rejtett költségek egyéb szolgáltatóknál is felmerülhetnek, így a Western Union 1-3 százalékot számol fel, a PayPal pedig akár 2,5-4 százalékos költséggel is dolgozhat egy-egy utalásnál.

Ezzel szemben a Wise nem számít fel rejtett költségeket, az utalás teljes költsége csak a kezelési költségből és az átváltás díjából áll. Minden tranzakció előtt ezeket forintra pontosan kiszámolják és megmutatják, mielőtt bármit elindítanál.

2022. július 1-től minden külföldi fintech cégre, amely határon átnyúló szolgáltatást nyújt Magyarországon, így a Wise-ra is kiterjesztette a pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget a magyar kormány.

Ezt azonban nem az ügyfeleknek, hanem a Wise-nak kell fizetnie. Ez a változás akkor fog téged érinteni, ha a Wise úgy dönt, hogy áthárítja rád az illetéket részben vagy egészben. Ez maximum 0,3 százalékkal - de legfeljebb 10 000 forinttal - növelheti meg egy-egy pénzküldésed díját. A pénzfogadást nem érinti a pénzügyi tranzakciós illeték.

Wise ügyfélszolgálat irodájában dolgozó mosolygó munkatárs

Hogyan tud sokkal olcsóbb lenni a Wise más bankoknál?

A Wise sikere a kiterjedt hálózatuknak köszönhető. Amikor rajtuk keresztül utalsz, akkor az összeg a te országodban működő Wise bankszámlára érkezik.

Majd az ezzel megegyező összeget (miután átváltották a helyi devizára) a célországban levő Wise bankszámláról utalják el az általad megadott kedvezményezett bankszámlájára.

Így egy drága nemzetközi utalás helyett két belföldi utalásra cserélve tud neked pénzt spórolni a Wise.

Az utalás során a banki adatok kicserélése történik csak meg, közvetlen pénzforgalom tehát nincs a küldő és fogadó bankszámlája közt. A helyi utalások lényegesen olcsóbbak, biztonságosabbak és a legtöbb esetben gyorsabbak. A legtöbb utalás így 1 vagy 2 munkanapon belül megérkezik.

Milyen devizák közül választhatok?

A Wise-zal több, mint 50 féle pénznem közül választhatsz, ezek legtöbbjét küldheted és fogadhatod is. Ilyen például az euró, a forint, az angol font, az amerikai dollár, vagy a svájci frank. Bizonyos valutákat csak küldeni tudsz, így például az argentin pesót, indonéz rúpiát, vagy az orosz rubelt. A támogatott országok listája folyamatosan és gyorsan bővül.

Itt találod, hogy milyen pénznemben adhatsz hozzá pénzt az egyenlegedhez, itt pedig azt, amelyikben fogadhatsz pénzt. A többi devizanem, melyet kezel a TransferWise, csak ezekre történő átváltás után küldheted, illetve fogadhatod.

A legkedvezőbb árfolyamot kapod a Wise-zal

Amellett, hogy nem terheli az utalást rejtett díjakkal, a Wise még bankközi átváltási árfolyamot is biztosít neked. A bankközi vagy más néven középárfolyam az az átváltási ráta, amivel a bankok, a nagy cégek és a brókerek váltanak egymás közt. Értéke megegyezik az eladási és vételi érték átlagával, így ez a legkedvezőbb díj, amit kaphatsz.

A Wise átlátható utalásokat biztosít, így mindig megjelenítik az árfolyamot, hogy ellenőrizhesd, valóban a legkedvezőbbet nyújtják-e.

Garantált árfolyam

Meghatározott ideig a Wise garantálja, hogy azon az árfolyamon fogják átváltani a pénzedet, ami az utalás pillanatában érvényes volt. A legtöbb pénznem esetében ez 24 óra; a népszerűbb pénznemek (pl. euró, angol font) esetében 48 óra. Ha ezen az időn belül beérkezik az utalásod a Wise helyi bankszámlájára, úgy az átváltást az adott árfolyamon fogják elvégezni. Ha kicsúsznál ebből az időszakból, az összeget az aktuális középárfolyamon fogják váltani.

Hétvégén a Wise sem dolgoz fel utalásokat, így ha péntek 17 óra után utalsz, 24 órás garanciával rendelkező pénznem esetén a következő hét hétfőig, 48 órásánál jövő kedd 17 óráig biztosítják az árfolyamot. Ilyenkor az érvényben levő árfolyam a pénteken 17 óráig (New York-i idő szerint) meghatározott összeg lesz.

Jó tudni, hogy nagyobb árfolyam-ingadozás esetén (ha ez több, mint 5 százalék), a Wise törölheti megbízásodat és a pénzt visszatéríti neked.

Wise utalás lépéseit követi ez az új ügyfél a laptopjáról

Ezek a lépései a Wise-os utalásnak

Először regisztrálnod kell a Wise honlapján, ami már magyar nyelven is elérhető.

A regisztráció utáni képernyőn már meg is adhatod, mekkora összeget szeretnél utalni, valamint a kedvezményezett adatait. Ezek után választhatsz, hogy milyen módon szeretnél fizetni az utalásodért. Ha nem szeretnél egyből utalni, a narancssárgával jelölt X jelre kattints a jobb felső sarokban, amivel a főmenübe jutsz. A többi kép azt mutatja végig, hogy milyen képernyőkkel találkozol az első vagy a következő utalásoknál.

A sikeres utalás feltétele, hogy mind a küldőnek és a fogadónak is az adott országban helyi bankszámlája kell legyen, a Wise ugyanis a kettő között mozgatja a pénzt belföldön a két országban, így szükséges egy küldő bankszámla (vagy ahhoz kapcsolódó bankkártya) és egy fogadó. Egy nemzetközi utalást így tud a Wise kiváltani 1-1 belföldi utalásra.

Wise bankkártyás fizetés

A fizetési oldalra érve, ha a bankkártyás fizetést választottad, bankkártya-adataid megadásával gyorsan és egyszerűen fizetheted ki az utalást. A Wise Visa, Mastercard és Maestro betéti-, és hitelkártyákat is elfogad. Fontos, hogy a kártyán, amit használni szeretnél és a fiókodban ugyanaz a név szerepeljen, különben nem biztos, hogy elfogadják majd a kártyás fizetést.

A hitelkártyás fizetésnél felmerülhet plusz költség, mivel bizonyos bankok készpénzfelvételnek könyvelik el a Wise-on keresztüli fizetést.

Hitelkártyáknál a készpénzfelvétel mindig nagyon drága, ráadásul így nincs türelmi idő, hanem egyből ketyegni kezd a nagyon magas hitelkamat.

Így tehát a legolcsóbb és legegyszerűbb egy betéti kártyával intézned a fizetést, amely a folyószámlád mögött van (és amelyre valószínűleg a fizetésed is érkezik). Ha meggondolnád magad, addig tudod az utalást törölni, míg annak státusza nem teljesített, ezt a fiókodban a 'Tevékenységek' fülben tudod megtenni. A pénzed visszatérítése általában 2-3 munkanap alatt megtörténik.

Banki átutalás Wise számlára

A banki átutalást kezdeményezheted a netbankodból, telefonodon a banki appodon keresztül, vagy személyesen a bankfiókodban.

Miután létrehoztad az utalást a Wise fiókodban, és kiválasztottad a banki átutalás opciót, megjelennek az utaláshoz szükséges adatok. Látni fogod a kedvezményezett nevét, a számlaszámot, országtól függően IBAN és BIC számot, valamint a célország nevét.

Egy közlemény is megjelenik majd, ez a tagsági számod, aminek később az utalásod azonosításában lesz fontos szerepe. Nagyon fontos, hogy ezt helyesen add meg, különben fennakadhat a tranzakció. A bankszámládhoz tartozó névnek és a Wise fiókodban szereplőnek meg kell egyeznie. Ha megtörtént az utalás, e-mailben visszaigazolják majd azt.

Wise költségek keresése dokumentumokban nagyítóval

Milyen költségekre számíthatsz?

A Wise díjai a következőkből épülnek fel:

 1. A kezelési költség: ’gyors és egyszerű utalás’ esetén egy magasabb díjjal kell számolni, ilyenkor az utalás a bank-, vagy hitelkártyád adatainak megadásával történik, vagy választhatod az ’alacsony költségű utalást’, amikor a netbankodon keresztül utalod az összeget. A kezelési költség függ az utalandó összegtől, valamint a pénznemtől és hogy melyik országba utalsz.
 2. Az adott valuta középárfolyamon váltásának a díja: a honlapon láthatod az adott árfolyamot, melyet pénznemtől függően 24, vagy 48 órán át garantálnak.

Azt is vedd figyelembe, hogy ha bankszámláról, vagy hitelkártyáról utalsz, a bankod felszámolhat további díjakat.

Az utalási felületen feltüntetik, mennyit takarítasz meg a Wise-zal egy bankos nemzetközi utaláshoz képest, és azt is, várhatóan mikor érkezik majd meg az összeg a fogadó számlájára.

Itt mutatunk neked pár bankszámlát, de az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes maradnod.

Mennyi idő alatt érkezik meg a pénz?

Pénznemtől függően az utalás általában 1-2 munkanapon belül megérkezik a fogadó bankszámlájára. Az utalásod megkezdése előtt a Wise oldalán mindig megjelenítenek egy becsült érkezési időt, melyet bizonyos körülmények módosíthatnak. Ilyen például, ha a fiókodban még nem igazoltad a személyazonosságodat.

Különösen nagyobb összeg utalása esetén erre mindenképp szükség van a csalás, vagy pénzmosás kivédése végett. A személyes adataid feldolgozása és hitelesítése akár 2 munkanapot is igénybe vehet, érdemes tehát minél hamarabb megkezdeni az adataid feltöltését.

A banki átutalás átfutási ideje hosszabb, mintha bankkártyával fizetnél.

Mivel a Wise sem dolgoz fel utalásokat hétvégén, így ezt is bele kell kalkulálnod, valamint az ünnepnapokat is. Az is megtörténhet, hogy a fogadó banknak hosszabb időbe telik elfogadni és feldolgozni az utalást. Ezt a kifizetési bizonylat bemutatásával tudja meggyorsítani a címzett.

Tehát, ha fel szeretnéd gyorsítani az utalásodat, igazold fiókodban a személyazonosságodat, ha tudsz, fizess közvetlenül a bankkártyáddal, válaszd a ’gyors és egyszerű utalást’ és figyeld az e-mailjeidet a további teendőkkel kapcsolatban.

Utalásod státuszát fiókodban egészen addig nyomon tudod követni, míg az meg nem érkezik a fogadó bankba. Ha törölni, vagy módosítani szeretnéd elküldés után, addig van rá lehetőséged, míg utalásod állapota teljesítetté nem válik.

Wise bankszámla adatait vizsgálja egy ügyfél tableten

A Wise többpénznemű számla

A Wise a különböző pénznemű utalások megkönnyítésére kínál egy többpénznemű számlát, amin 50 különböző devizát tarthatsz és át is válthatod őket, középárfolyamon. A lényege, hogy a többféle pénznem egy számlán tárolásával kikerülheted a váltási költségeket. Így például, ha egy hagyományos forint alapú számláról szeretnél eurót utalni, először azt át kell váltsd.

De a többpénznemű számlán már eleve euróban van számon tartva a pénzed, így rögtön utalhatod is azt. Ha pedig bizonyos összeget át szeretnél váltani más, a számládon levő pénznembe, középárfolyamon teheted meg, ami sokkal kedvezőbb, mint amit a bankod biztosítana.

A számla igénylésének feltétele, hogy fiókodban visszaigazoltad a személyazonosságodat. A létrehozása és feltöltése is ingyenes és havi díja sincsen, viszont bizonyos utalások és egyéb szolgáltatások után egy fix díjjal terhelik meg a számládat.

Másik többpénznemű számlára ingyenesen tudsz utalni. Egyéb bankszámlákra utalásért díjakat számít fel a Wise, ami egy fix és egy változó összegből áll. A készpénz és csekkbefizetés nem támogatott a Wise rendszerében, a számládra nem tudsz így befizetni.

Vagy inkább saját külföldi bankszámla kellene?

Személyes bankszámlaadatokat is igényelhetsz a többpénznemű számládhoz, ami olyan, mintha az adott országban lenne bankszámlád. Fiókodban egy új egyenleg nyitásával tudsz ahhoz kapcsolódóan banki adatokat kérni. Az első igénylés során mintegy 6 000 forintnak megfelelő devizaösszeget kell befizetned a betéti számládra, amit felhasználhatsz majd. Ezek után a többi pénznemhez az adatokat már ingyenesen megkapod majd.

Utalásokat csak olyan pénznemben fogadhatsz, ami szerepel a számládon és vannak hozzá banki adataid. Így például, ha euró IBAN számot kértél, akkor csak euróban fogadhatsz utalásokat, SEPA vagy SWIFT rendszeren keresztül. Vannak bizonyos országok, ahonnan a Wise így sem támogatja az utalásokat.

Wise kártya elülső oldalán látható számok

Wise kártya

Ha van többpénznemű Wise számlád, akkor igényelhetsz hozzá Visa betéti kártyát is, hogy kedvező váltási díjakkal fizethess például külföldön. A kártya Magyarország mellett több más országban, például az Egyesült Királyságban, Svájcban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Európai Gazdasági Térségben érhető el.

Miután regisztráltál, létrehoztad a számládat és aktiváltad azt, megrendelheted betéti kártyádat. A kiszállítás 2-3 munkanapot vesz igénybe. A többpénznemű számládon lévő valuták bármelyikét használhatod fizetésre, ameddig van fedezeted.

Előnye, hogy átváltás nélkül tudsz fizetni különböző pénznemekben, így például egy külföldi nyaralás esetén megspórolod a pénzváltás költségeit és a rejtett bank díjakat is. Mindenhol használhatod, ahol Visa kártyát elfogadnak, kivétel bizonyos országokban (Afganisztán, Burundi, Észak-Korea stb.).

Online is tudsz fizetni vele, ilyenkor a fizetést jóvá kell hagynod egy SMS-ben küldött kóddal, vagy a Wise alkalmazáson keresztül. Hátránya, hogy utalásokat nem tudsz fogadni önmagában a kártyádra, csak visszatérítéseket (a más kártyákhoz hasonlóan).

A Wise betéti kártya már hozzáadható a Google Wallethez (volt Google Pay). Miután hozzáadtad a kártyádat, számíts arra, hogy érkezhet egy kisebb terhelés (ez akár 0 USD is lehet) a Wise számládra. Ez annak az ellenőrzésére szolgál, hogy a kártyád működik, és az esetlegesen levont összeg nem sokkal később visszakerül az egyenlegedre.

Csak digitális Wise kártya is kérhető, melyet csak a mobiloddal vagy okosóráddal tudsz használni fizetésre, fizikai kártyát nem kapsz, ez viszont ingyenes.

Milyen költségekre számíthatsz a Wise kártyával?

A fizikai kártya igénylésével és használatával kapcsolatos díjakról itt tudakozódhatsz. Miután aktiváltad az adott pénznemet a számládon és megfelelő összeg van, azzal ingyenesen fizethetsz. Ha viszont ugyanebben a pénznemben szeretnél fizetni, de nincs rá elég kereted, a számládon szereplő más pénznemből való átváltásnak díja van.

Tehát mindig ellenőrizd fizetés előtt, hogy rendelkezésedre áll-e az összeg az adott pénznemben!

Készpénzfelvétel Wise kártyával

Bárhol vehetsz fel készpénzt, ahol Visa kártyát elfogadnak. Havonta egyszer 80 000 forintig, de legfeljebb 2 alkalommal a készpénzfelvétel ATM-ből ingyenes, utána pedig az értékhatár felett 1,75 százalékos díjat számítanak fel, plusz 200 forintot.

Figyelj arra, hogy 2023. április 30. óta az Erste Bank magyarországi bankautomatáin a külföldön kibocsátott bankkártyával - így a Wise bankkártyáival is - végzett készpénzfelvételi tranzakció után 1 200 Ft eszközhasználati díjat kell fizetni. Az eszközhasználati díjról az ATM tájékoztat a készpénzfelvétel előtt. Ha nem fogadod el ezt a díjat, akkor megszakíthatod a tranzakciót. Ekkor nem történik semmilyen terhelés a kártyádon.

Azt, hogy mikor tudsz újra ingyen pénzt felvenni, a fiókodban mindig ellenőrizheted, ahogy az egyenlegedet is. Ha külföldön szeretnél pénzt felvenni, előtte mindig ellenőrizd, hogy a helyi pénznemben szerepel-e a kártyádon az összeg, így elkerülheted az ATM-ek magas átváltási költségeit.

Férfi a világtérképen mutatja, hogy a Wise nemzetközi cég

A Wise banki háttere és a biztonság

A Wise-ot online pénzátutalási szolgáltatóként írhatjuk körbe. Ez azt jelenti, hogy elektronikus úton történő pénzutalást biztosítanak ügyfeleiknek, melyet Belgiumban és az Európai Gazdasági térségben a Belga Nemzeti Bank szabályoz, maga a cég pedig Engedélyezett Pénzügyi Intézményként van számon tartva.

Ugyanazok a biztonsági előírások vonatkoznak rá, mint a bankokra, betartásukat az Egyesült Királyság Pénzügyi felügyelete ellenőrzi.

A banki hátteret a Barclays nemzetközi bankcsoport biztosítja. Abban az esetben, ha a Wise csődbe menne, kötelesek az ügyfeleiket kárpótolni, ez a Barclays-on keresztül történne. Azonban, ha a Barclays megy csődbe, nekik nincs ilyen kötelezettségük. Erre azonban elég kevés esély van.

A Wise egyik legnagyobb előnye, hogy folyamatosan nyomon követheted, merre jár a pénzed. A fiókodban és az applikációban a 'Tevékenységek' fülön minden utalásodnak külön-külön ellenőrizheted a státuszát. Egy jól átlátható rendszerben biztosítják, hogy egészen addig, míg a Wise rendszerében tartózkodik a pénzed, tudd merre jár, milyen költségeket számolnak fel bizonyos szolgáltatásokért és akár módosíthatod vagy törölheted is a tranzakcióidat.

A fiókodba belépéskor kétszintű azonosítással, internetes bankkártyás fizetésnél pedig a 3D Secure technológiával (kétfaktoros ügyfélhitelesítéssel) biztosítják, hogy illetéktelenek ne tudjanak hozzáférni adataidhoz. Ez azt jelenti, hogy bankkártyás fizetésnél minden esetben az internetes tranzakció jóváhagyásához SMS-ben, vagy az applikációban küldenek neked egy biztonsági kódot.

Kinek lehet hasznos a Wise?

Rövid és hosszú távon is sokkal inkább megéri a Wise-zal utalni külföldre, mint amit egy hagyományos pénzintézet nyújtana. Ha csak egyszer szeretnél utalni kisebb összeget, akkor például akár a személyes adataid visszaigazolása nélkül is megteheted azt. Nincs minimum összege az utalásnak. Így rögtön intézheted is a tranzakciót és megspórolod a rejtett díjakat.

Ha nagyobb összeget, vagy rendszeresen szeretnél utalni vagy fogadni pénzt, egyértelműen jobban jársz a Wise-zal. Például, ha külföldről érkezik a fizetésed, érdemes lehet megkérni a munkáltatódat, hogy a Wise számládra utalja azt, így több pénzt kaphatsz kézbe.

Wise céges számlát használó könyvelő mosolyog a laptopja mellett

Wise céges számla

A regisztráció során választhatsz a személyes, vagy céges Wise fiók létrehozása között. A kétféle profil előnyei nagyjából megegyeznek. A támogatott vállalati formák a kft, Rt., kereskedelmi társaságok, jótékonysági szervezetek és trösztök, valamint vállalkozóknak és szabadúszóknak is elérhető a szolgáltatás.

Az ingyenes regisztráció során meg kell adnod céged és saját személyes adataidat is, valamint bizonyos összeget feltöltened az igényelt bankszámládra, ezzel aktiválva azt.

Az adatok átfutása 2-3 munkanapot szokott igénybe venni, a hitelesítésről pedig e-mailben értesítenek. A fiókodhoz hozzáadhatsz további személyeket is, akik ellenőrizhetik a tranzakcióidat, de utalásokat nem tudnak kezdeményezni. Így például megkönnyítheted könyvelőd munkáját.

Ugyanúgy, mint személyes számládhoz, az üzletihez is igényelhetsz betéti bankkártyát. A kártya használatakor a magánszemélyekhez hasonlóan csak akkor számítanak fel díjat, ha az adott pénzemben már nincs elérhető egyenleged a számládon, ilyenkor váltási díjra kell számítanod. Nyílt API-t is biztosít a Wise, aminek segítségével összehangolhatod a különböző pénzügyi alkalmazásaidat, számlázórendszereidet.

A céges utalások bizonyos pénznemek esetén korlátozva vannak, ez esetben meglehet, hogy te utalhatsz céges számládról az adott pénznemben, fogadni viszont nem tudsz. Ilyen korlátozás az euró, angol font, forint esetében nem áll fent.

A Wise előnyei és hátrányai

 • Átlátható utalások, rejtett költségek nélkül
 • Ingyenes számlanyitás, havi díj nélkül
 • Éves díj nélküli érintéses Visa betéti kártya
 • Középárfolyam biztosítása
 • Többpénznemű számla, kedvező számlanyitási feltételek
 • Könnyen kezelhető, átlátható weboldal és applikáció
 • Biztonságos, kétlépcsős azonosítás és stabil banki háttér
 • 24 órás, magyar nyelvű ügyfélszolgálat
 • Már egyszeri utalásnál is megéri
 • Alacsony az ingyenes készpénzfelvételi limit
 • A hitelkártyás vagy más országban bejegyzett betéti bankkártyás fizetésekkel indított átutalások plusz költséggel járhatnak
 • Hétvégén nem dolgoznak fel utalásokat
 • Készpénzt és csekket nem fogadnak el fizetőeszközként
 • Az üzleti fiók kevéssé személyre szabható

Wise vagy Revolut?

Mindkét fintech cég a hagyományos pénzintézetek magas díjait szeretné neked megspórolni. Mindkét szolgáltatással lényegesen kedvezőbb átváltási díjakat kapsz, a külföldi pénzfelvétel és az utalás is olcsóbb.

Amiben a Wise kiemelkedik, az az akár nyolcszor kedvezőbb utalási díj, a nemzetközi utalás megkerülésével. Az ügyfélszolgálatuk magyarul is elérhető, könnyebb velük felvenni a kapcsolatot és általában jó tapasztalatai vannak az ügyfeleiknek ezzel kapcsolatban.

A Revolut ügyfélszolgálata sokszor nehezen elérhető, és csak angol nyelvű kommunikációra van lehetőség. Ami még fontos különbség, hogy a Wise biztos banki háttérrel rendelkezik, szigorú szabályok vonatkoznak rá és kártérítési kötelezettségük is van csőd esetén. A Revolut ezzel szemben még nem áll ilyen biztos lábakon, nagyobb összegeket nem biztos, hogy jó ötlet Revolut számládon tartani.

Külföldi utazások esetén azonban, lehet, hogy jobban megéri a Revolutot használnod. Magánszemélyként is nyithatsz náluk számlát, de cégek is választhatnak a Revolut Business csomagok közül. Külföldön is ingyenes és ugyancsak középárfolyamot biztosítanak váltás esetén. Ezenfelül a Revolut az applikáción és a weboldalukon keresztül is többféle terméket és szolgáltatást kínál, mint a Wise. A céges fiókot akár teljes mértékben az igényeidhez igazíthatod, valamint különböző kedvezményeket is biztosítanak vállalkozások számára.

Sok tekintetben versenytársai egymásnak a Wise és a Revolut, azonban a legjobban együtt éri meg használni őket.

Maradtak kérdéseid?

 • Hogyan zajlik a Wise számlanyitás?

  Töltsd le a Wise mobilalkalmazást és kövesd a számlanyitás lépéseit. Előtte készítsd elő a személyi igazolványodat és a lakcímkártyádat.
 • A Wise ügyfélszolgálat hol érhető el?

  Keresd fel a https://wise.com/help/ oldalt, miután beléptél a Wise fiókodba.
 • Hol olvashatok arról, hogy a Wise vélemények pozitívak vagy negatívak-e?

  A Prohardver.hu oldalon találsz egy Wise fórumot.
 • Hol tudhatom meg, hogy mi az aktuális Wise árfolyam?

  A Wise.com főoldalán a legegyszerűbb.
Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.