Az elmúlt évben legalább 45 százalékkal visszaesett a Babaváró iránti kereslet, 2024-ben viszont főnixként szárnyalva kezdheti az évet ez a családtámogatási termék – véli a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Gergely Péter szerint, aki CSOK Plusz felvételében is gondolkodik, érdemes a lakásvásárlás önerejére felhasználható, immár a maximum 11 millió forintos Babavárót már az év elején igényelnie.

Éven belüli csúcsra jutott tavaly novemberben a Babaváró igénylése: a családok 33,6 milliárd forint értékben igényelték a támogatássá alakítható hitelt a bankoktól. Ugyanakkor szemmel is jól látható, hogy a feltételek változása - a 30 évnél idősebb hölgyek januártól már csak abban az esetben igényelhetik a Babavárót ha igazolni tudják várandósságukat - nem okozott akkora előrehozott keresletet, hogy érdemben megmozgassa a statisztikákat. Októberben és novemberben is három százalék alatt maradt a folyósítások éves növekedési üteme - emlékeztetett Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2022 augusztusát megelőzően a családtámogatási termék 2019-es megjelenésétől kezdve nem találunk olyan hónapot, amikor kisebb összegben vettek volna fel a Babavárót, mint tavaly novemberben. Az év első 11 hónapjában folyósított 203,8 milliárd forint értékű Babaváró több, mint 40 százalékkal marad el a 2022-es hasonló időszak 387 milliárdos összegétől. A termék megjelenését követő 2. hónapban, 2019 augusztusában egyetlen hónap alatt összehozta a piac a mostani 11 hónapos teljesítményének közel 50 százalékát – akkor 114 milliárd forintnyi Babavárót igényeltek a családok.

Család gyerekekkel akikre Babaváró hitelt vettek fel

A piac 45 százaléka tűnt el tavaly

Gergely Péter szerint a 2023-as egész éves adatok még rosszabb képet mutatnak majd, hiszen 2022. decemberében valóban érdemi előrehozott keresletet generált az, hogy nagyon sokáig nem lehetett tudni, további él-e és ha igen, milyen feltételekkel a Babaváró támogatás.

A 2022-es évet záró utolsó hónapban minden idők 4. legnagyobb kihelyezését, 70,4 milliárd forintot adtak a családoknak Babaváró hitelként a pénzintézetek, ami több, mint kétszerese volt a novemberi 32,7 milliárdos kihelyezésnek. Ilyen szintű növekedést nem jeleztek vissza a bankok tavaly év végén, így pedig a BiztosDöntés.hu szakértőjének várakozása szerint 2023 egészének teljesítménye 45 százalékkal maradhat el a bázisév adatától.

Minden 5 hitelforint Babaváró

Gergely Péter szerint a szerény folyósítás ellenére ugyanakkor a Babaváró a lakossági hitelezésen belül 2023 őszére visszanyerte a 2021-re jellemző piaci részarányát. Októberben és novemberben a családoknak folyósított nem folyószámla jellegű hitelek között minden ötödik forint Babaváró formájában került a háztartásokhoz. Ehhez persze a továbbra is szerény mértékű lakáshitelezési teljesítményre is szükség volt.

Sikerév lesz 2024

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024 elején bizonyosan a Babaváró sikereiről szólnak majd a tudósítások.

Ezt önmagában garantálja, hogy az elmúlt év első hónapjaiban a 2022 decemberi hatalmas érdeklődésnek köszönhetően drasztikusan visszaesett a Babaváró folyósítása - 2023 januárjában az előző havi érték tizedére esett és alig 7 milliárdos volt az igénylések összege. Ennek következtében az éves növekedési ütem önmagában magas lehet.

Gergely Péter szerint önmagában támaszt ad majd a növekedésnek az, hogy a Babaváróban igényelhető hitel összege 10 százalékkal 11 millió forintra nőtt januártól - márpedig az igénylők több mint 95 százaléka maximális támogatást igényel.

Saját pénz nélkül lehet 61 milliós lakása a fiataloknak

Emellett pedig nem elhanyagolható tényező az, hogy a családtámogatási rendszer idei feltételei szerint a Babaváró összege önmagában alkalmas arra, hogy 100%-ban elegendő önerő legyen a CSOK Plusz konstrukciót felhasználva első lakásukhoz jutni akaró fiatal családoknak, hiszen a feltételek szerint az első lakást vásárlóknak a konstrukció igénybevételével elegendő 10 százalék önerőt felmutatni.

Mindez azt jelenti, hogy a 11 milliós Babaváró összegével számolva a fiatalok egyetlen forint saját erő nélkül tudnak majd maximálisan 61 millió forint értékű ingatlant vásárolni – emlékeztetett Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a valódi önerő nélküli 50 millió forintos, fix 3 százalékos CSOK Plusz hitelhez a 25 éves maximális futamidőt figyelembe véve elegendő lehet 700 000 forintos nettó kereset igazolása. Ez önmagában nem megugorhatatlan feladat a családoknak, hiszen a KSH kimutatása szerint a nettó átlagbér 389 300 forint volt 2023 októberében. Persze, közbeszólhat, hogy a bankok saját kockázatuk csökkentésére a Babavárón túl is igényt tartanak valamekkora önerőre, ám a pénzügyi szakértő szerint a verseny a családtámogatások piacán akkora lesz, hogy a fiatalok egészen biztosan találnak majd olyan pénzintézetet, amely pusztán a jövedelem alapján elfogadja a Babavárót önerőként.

A feltételek alapján ugyanakkor a CSOK Plusz felvételében gondolkodó családoknak mihamarabb igényelniük kell a Babavárót, hiszen a feltételek szerint az csak a folyósítást követő 90 nap után számítható be teljes összegében önerőként bármilyen – így CSOK Plusz – hitel felvételéhez is – emlékeztet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.