Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ennek nem lesz érdemi hatása a lakáshitel kamatok alakulására, a piac tavaly szeptember óta tartó kamatcsökkentési hullámának a végéhez értünk. A szakember szerint az elmúlt hetekben a bankok már alig nyúltak hozzá a lakáshitel-ajánlatokhoz, ráadásul előretekintve nem is nagyon látszik érdemi hely arra, hogy tovább csökkenjen a kamatszint.

Negatív a marzs

A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnépszerűbb, 10 évre fixált lakáshitelek árazásában irányadó referenciakamat, a 10 éves BIRS értéke április közepe óta újra 7 százalék felett van, ami azt jelenti, hogy a banki ajánlatok átlagos hitelköltsége immár újra a referenciakamat szintje alatt tartózkodik. Erre utoljára 2022 tavaszán volt példa, amikor a bankközi piacon már elkezdték beárazni a következő hónapok magas inflációját.

Bár hosszú távon ugyanakkor negatív marzs mellett a bankoknak nem éri meg hitelezni, Gergely Péter szerint egyelőre attól sem kell tartani, hogy a pénzintézetek zöme kamatemelésben kezdene gondolkodni.

Házaspár lakáshitelt igényel tanácsadótól bankfiókban

Hitelezni szeretnének

Egyrészt a lakáshitel piac tavalyi földbe állása után idén végre elkezdett felépülni a hitelezés, ám ez a növekedés még törékeny. A bankok számára ugyanakkor fontos, hogy a lakossági hitelezés zászlóshajójának számító, a pénzintézeteknek hosszú távú, kiszámítható forrást jelentő jelzáloghitel-kihelyezés újra 50 százalék körüli súllyal bírjon a háztartási hitelezésen belül.

Az elmúlt hónapok adatai azt is megmutatták a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint, hogy a kereslet valóban kamatfüggő: az ügyfelek 6-7 százalék körüli kamatoknál hajlandóak elgondolkodni azon, hogy a háztartás jövedelmi helyzetét a következő 10-20 évre alapvetően befolyásoló lakáshitelt igényeljenek. A banki mozgásteret ráadásul a továbbra is érvényben lévő thm-plafon megállapodás is szűkíti, hiszen eszerint a jelzáloghitelek átlagos hitelköltsége nem haladhatja meg a 7,3 százalékot. Ez a mérték ugyanakkor – hívja fel a figyelmet Gergely Péter – májusban az MNB újabb kamatcsökkentésével már a jegybanki alapkamat fölé kerülhet, amire 2022 májusa óta nem volt példa.

A fenti két tényező eredőjeként a banki kamatverseny terepe igen szűk lesz a következő hetekben. Ma egy 30 millió forintos, 20 éves kölcsönt átlagos, 600 ezer forintos családi jövedelem mellett a Gránit Banknál lehet a legkisebb, 6,18 százalékos kamat mellett felvenni a BiztosDöntés.hu kalkulátora szerint. A dobogóra a Magnet Bank és a CIB fért oda 6,30 és 6,39 százalékos kamat-mutatóval.

Érdemes lépni

Gergely Péter szerint a következő hetekben még lehet számítani arra, hogy a tavasz végi-nyár eleji jellemzően magasabb keresletet egyes bankok akciós kamatokkal még megpróbálják kihasználni, ám hosszan nem érdemes várni. A következő hónapokban az infláció is kismértékben felfelé korrigál majd a mostani szintekről, ami miatt a mostani kamatszinteknél jobb ajánlatot az év hátralévő részében nem igazán lehet remélni.

Ráadásul az ingatlanpiac is kezd magára találni, az értékesítésre kínált ingatlanok árai a következő hónapokban újra emelkedésnek indulhatnak – már csak azért is, mert a fiatal háztartások számára akár 50 millió forintos hitelösszegig elérhetővé vált a maximum 3 százalékos CSOK Plusz hitel, ami további keresletet gerjeszthet a szakember szerint.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.