OTP Bank

Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogyan és mikor jött létre az OTP Bank, milyen helyet foglal el a magyarországi bankpiacon és milyen szolgáltatásokat nyújt az ügyfeleinek. Elmondjuk, hogy miben jobb, mint a versenytársai és milyen egyedi megoldásokat kínál.

Simondán Eszter • Frissítve 2024. április 7.
OTP Bank

Hivatalos adatok

Bank neve OTP Bank Nyrt.
Székhely 1051 Budapest, Nádor u. 16.
Telefonszám 06 1 366 6666
Email informacio@otpbank.hu
Weboldal http://www.otpbank.hu/
Nemzetiség Magyar
Fiókok száma 366
ATM-ek száma 1872
SWIFT kód (BIC) OTPVHUHB
Mérlegfőösszeg 16 566 milliárd Ft
Hasonlítsd össze a hiteleket könnyen, gyorsan a kalkulátorunk segítségével!

Miért ajánljuk az OTP Bankot?

Az OTP Bank közel háromnegyed évszázados történelmével az egyik legrégebben működő stabil szereplője a magyar pénzpiacnak. Az ország határain is túlnyúlva 17 millió ügyfelet szolgálnak ki, 1 750 bankfiókjuk és 4 600 ATM-jük van.

Akinek fontos a hagyományos bankolás, előnyben részesíti a személyes ügyintézést és szívesen fizet készpénzzel, az valószínűleg szívesen választja majd az OTP-t.

A bank ugyanakkor a digitális bankolásra is nagy hangsúlyt fektet, és folyamatosan fejleszti a mobilbanki szolgáltatásait.

Egyike azon bankoknak, amelyeknek bankfüggetlen applikációjuk is van. A Simple alkalmazást számos nem OTP-s ügyfél is használja, és szolgáltatások széles köre érhető el benne.

A bank története

Az OTP Bank Magyarország egyik legnagyobb hitelintézete, a története hosszú és gazdag. Mára nemcsak belföldön, de az egész kelet-közép-európai régió meghatározó szereplője, Magyarországon piacvezető.

Az OTP jogelődje 1949-ben jött létre, tehát lassan háromnegyed évszázada van jelen a magyar piacon. Az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat állami tulajdonban volt, és eredetileg lakossági betétgyűjtéssel és hitelnyújtással foglalkozott.

Később a tevékenységi köre szélesedett, az 1970-es évektől a tanácsok pénzügyeit is kezelte, majd az 1980-as évek végétől kezdve vállalati ügyfeleket is kiszolgál. A bank 1990-ben alakult részvénytársasággá, és 1995-ben bevezették a tőzsdére.

A privatizáció folyamata 1999-ben ért véget, és 2000-ben a bank nemzetközi szinten is terjeszkedni kezdett. A célja volt, hogy a régió pénzpiacain erős pozíciót hozzon létre. Ezt számos bankakvizíción keresztül valósította meg, így komoly piaci részesedésre tett szert többek között Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában, Horvátországban, Ukrajnában és Montenegróban.

A banknak története során 7 különböző logója volt, a jelenlegit, amelynek kialakítását a nemzetközivé válás tette szükségessé, 2007 óta használják. A bank szlogenje - „Ismerjük egymást. Megbízunk egymásban.” - utal a hosszú, stabil múltra és a személyes ügyfélkapcsolat fontosságára.

A banki ügyintéző mindenben segít

Az innovatív bank

Az OTP több területen is kiemelkedő. Az erős regionális jelenlét mellett ilyen a stabil pénzügyi háttér és az ügyfélközpontúság is.

Az OTP törekszik az innovatív megoldásokra, digitális platformjait folyamatosan fejleszti, hogy megfeleljen a modern kor elvárásainak, és kényelmesebb bankolást tehessen lehetővé. Több nemzetközi és hazai díjat kapott már a szolgáltatásaiért.

Milyen bankszámlacsomagokat kínál az OTP?

Az OTP Banknál akár egyetlen szelfivel is tudsz bankszámlát nyitni, még videóbankra sincs hozzá szükség, és nem kell bemenned a bankfiókba sem. Ehhez 2016. január 1. után kiállított személyi igazolvány és bolti mobilfizetésre alkalmas mobiltelefon szükséges. Ezek hiányában pedig még mindig működhet a videóbankos számlanyitás.

A Bázis számlára épülő Aktív és Klasszikus számlacsomagokban alacsony havi átalánydíjért korlátlan számú átutalást indíthatsz havi 100 000 forintig. Szintén havi átalánydíjért nem 2, hanem korlátlan számban vehetsz fel készpénzt 150 000 forintig az OTP saját ATM hálózatában.

A Smart számlacsomagban akár tartósan ingyenes számlavezetést is elérhetsz, ha a jövedelmed a bankhoz utaltatod. Ebben az esetben a bank automatikusan folyószámla-hitelkeretet is ad, és egy ingyenes megtakarítási számlát is kapcsol a számládhoz.

Az OTP diákok számára Junior számlacsomagot kínál.

Bankkártyás érdekességek

Ezekből az OTP-nél többet is találsz, lássunk néhányat.

Egyedül az OTP kínál például lehetőséget arra, hogy a bankkártyádra egy saját magad által választott kép kerüljön. A kártyát a bank akár két napon belül is legyártja, ha arra sürgősen van szükséged, de arra figyelj, hogy ennek különdíja van.

A bankkártyás visszaélések kivédésére korlátozhatod, hogy a kártyád csak belföldön vagy az unióban legyen használható. A külföldi OTP ATM-ekből pedig teljesen ingyenesen vehetsz fel készpénzt OTP bankkártyával.

Az OTP nyújt cashback szolgáltatást is, amelynek keretében az erre felkészült üzletekben kártyás vásárláskor pár ezer forint készpénzt is vehetsz fel a kasszánál, különdíj ellenében.

Az OTP-nek kedvezményprogramja is van, amelyben bármely bankszámlatulajdonos vagy bankkártyabirtokos részt vehet.

Itt van a legtöbb digitális szolgáltatás

Az OTP internetbankja számos funkciót kínál, mint ahogy a mobilbankja is. A tranzakcióidról ingyenes push üzeneteket kérhetsz, és QR-kóddal fizethetsz be sárga vagy fehér csekket. Az alkalmazásban térképes bankfiók- és ATM-kereső is van.

Modern ATM, ahová kártyával lehet befizetni

Jelzáloghitelek az OTP kínálatában

Az OTP Bank csak fix kamatozású lakáshiteleket kínál, azaz a hitelek kamata a futamidő végéig változatlan, a futamidő tehát egyetlen kamatperiódusból áll. A hiteligénylést akár online is intézheted, és ha az igényelt összeg eléri a 10 millió forintot, akkor ingyenes Mobilbankár szolgáltatást is igénybe vehetsz.

A Végig Fix lakáshitelt az alábbi célokra használhatod:

 • Új vagy használt lakás vásárlása, építése
 • Lakóház felújítása, korszerűsítése, bővítése
 • Üdülő vásárlása, építése
 • Üdülő felújítása, korszerűsítése, bővítése
 • Telek vásárlása
 • Gépkocsitároló építése, vásárlása
 • Lakáshitel kiváltása

A hitel összege minimum 3 millió forint, a maximum pedig – a jövedelmed függvényében – akár 130 millió forint is lehet. A futamidő 11 és 30 év között lehet. Építési vagy bővítési hitel esetén a bank szakaszosan folyósít.

A lakáshiteleket két különleges változatban is kérheted:

 1. Végig Fix Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel, vagy
 2. Végig Fix Évnyerő Lakáshitel Egyszeri kamatcsökkentéssel.

A kamatcsökkentés szolgáltatás azt jelenti, hogy a hiteled kamatát a futamidő alatt egy adott időpontban (egész pontosan egy adott idő után egy alkalommal) a bank által meghatározott mértékig csökkentheted. Lényegében a piaci kamatszinthez igazíthatod, ami akkor előnyös, ha a hitelfelvétel óta a kamatok jelentősen csökkentek.

Az évnyerő szolgáltatás keretében a hitel futamidejének első 12 hónapjában csak a kamatot kell törlesztened, a tőketörlesztés pedig a 13. hónaptól indul. Ez jól jöhet, ha a hitelfelvétel után rendeznéd a soraidat, de arra figyelj, hogy a törlesztőrészleted az egy év türelmi idő után emelkedik majd.

Az OTP az egyediségektől mentes hiteligénylési esetekre 1×1 Lakáshitelt kínál. Ez egy egyszerű, könnyített folyamat mellett igényelhető lakáshitel, amit akkor kaphatsz meg, ha „tankönyvi eset” vagy, azaz nem kell specialitásokra számítani a hitelfelvételnél. Ennek érdekében a bank a néhány egyszerűsítő feltételt szab az igényléskor.

Ha pedig zöld hitelcélokra igényelnél lakáshitelt, akkor az OTP-nek erre is van megoldása: az OTP Zöld Lakáshitel. Már 500 000 forinttól igényelhető, és az ingatlannak meg kell felelnie a korábbi NHP Zöld hitelnél is támasztott energetikai besorolásra vonatkozó követelményeknek.

Utóbbi két hitelhez kamatkedvezmény jár, de a bank egyébként is kínál induló díj- vagy kamatkedvezményeket.

Támogatott hitelek

Az OTP Bank kínálatában a kamattámogatott hitelek is megtalálhatók.

is elérhető náluk.

Az OTP-nél mindenféle lakáshitel is van

OTP Személyi kölcsönök

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel ugyan nem igényelhető az OTP-nél, de fogyasztóbarát személyi kölcsön igen.

Fedezet nélkül igényelhető, fix kamatozású kölcsönt háromféle változatban igényelhetsz az OTP-nél:

 • OTP Személyi kölcsön
 • Otthon Személyi kölcsön és
 • Minősített Fogyasztóbarát Személyi hitel.

A kölcsön akár online is igényelhető, meglévő ügyfelek az internetbankon vagy a mobilapplikáción keresztül akár 1 órán belül hozzájuthatnak az igényelt összeghez.

A kölcsön igényléséhez legalább 6 hónap munkaviszonyt kér a bank. A kölcsön összege 500 000 és 8 millió forint között lehet, de 5 millió forintnál magasabb összeget csak a bank saját ügyfelei igényelhetnek, akiknek a jövedelme legalább 6 hónapja a bankhoz érkezik.

A futamidő 2 és 7 év között lehet.

A kölcsön igénylésénél csak folyósítási díjat számít fel a bank, amely a kölcsön összegének 0,75 százaléka.

Az Otthon Személyi kölcsönt az OTP felújításra kínálja olyan igénylők számára, akik legalább egy gyermeket nevelnek. Ennek keretében 2 és 10 millió forint igényelhető.

A Minősített Fogyasztóbarát kölcsönhöz valamivel magasabb a bank jövedelem-elvárása, de a maximális hitelösszeg itt nem saját ügyelek esetén is elérheti a 8 millió forintot.

A személyi kölcsön teljes mértékben online is igényelhető.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.