Lakástakarékpénztár felújításra - minden, amit tudni akarsz róla 2024-ben

Pár éven belül felújítást tervezel, és ehhez keresel megtakarítási formát? A lakáskassza erre is jó. Nézd meg, hogyan!

Számos lakáscélra használhatók a kamattámogatott lakáshitelek és támogatások, de a jelenleg elérhető konstrukciók egyike sem tartalmazza a felújítást. A lakástakarékpénztári megtakarítás azonban továbbra is felhasználható meglévő ingatlan felújítására. Mutatjuk hogyan.

Milyen megtakarítás a lakástakarékpénztár?

A lakástakarékpénztár korábban az egészségpénztár és a nyugdíjpénztár mellett a harmadik olyan öngondoskodási forma volt, amelyet az állam adóvisszatérítés támogatással jutalmazott. 2018-ban azonban az állami támogatás megszűnt, és a lakástakarékpénztárban való takarékoskodás többé nem volt olyan vonzó a lakáscélra gyűjtőknek.

Egy darabig csak a Fundamentánál lehetett lakáskassza számlát nyitni, majd újra belépett mellé az OTP Lakástakarék és az Erste Lakástakarék, két-két új megtakarítási konstrukcióval, és kedvező kamatprémiumokkal.

Ugyan állami támogatás továbbra sincs, hanem – a feltételek teljesítése esetén – a lakástakarékpénztárak maguk adják a kamatprémiumokat a megtakarítások mellé. Így újra versenyképes opció a lakáskassza azok számára, akik kényelmesen és egyszerűen, akár kis összegekkel folyamatosan tennének félre a lakáscéljaikra.

Fontos tudnod, hogy a kamatprémiumokat csak akkor kapod meg, ha a megtakarítási időszak végéig gyűjtesz (hosszabb futamidős megtakarítás megszakításakor esetleg megkaphatod a rövidebb futamidőhöz tartozó alacsonyabb kamatprémiumot), és az is feltétel, hogy az összeget valóban lakáscélra használd.

Itt bizony szükség lesz felújításra, lehetőleg lakáskasszából

Hogyan takarékoskodhatok?

A lakástakarék lényege, hogy rendszeres összegekkel takarékoskodsz a megtakarítási idő végéig. A megtakarítási idő a konstrukciótól függően lehet 4, 8 vagy akár 16 év is. Az OTP és az Erste 4 vagy 8 évre kínál megtakarításokat, de a Fundamentánál több különböző hosszúságú megtakarítás között választhatsz.

A megtakarítást kezdheted 20 000 forinttal is, de akár 50 000 forintig is elmehetsz havonta. A Fundamentánál ez is egy kicsit másképp van, náluk havi 100 000 forint is lehet a megtakarított összeg.

Több szerződésed is lehet egyszerre. Ennek akkor van értelme, ha magasabb összeget tennél félre havonta, mint a maximum, vagy ha külön szeretnéd választani az egyes megtakarításokat. A takarékpénztárban gyűjtött pénzt ugyanis átruházhatod egy közeli hozzátartozódra.

Így a gyermekeid, unokáid, szüleid, nagyszüleid, házastársad vagy testvéreid számára is indíthatsz a saját neved alatt megtakarítást. Célszerű lehet például több gyereknek külön számlákat nyitni, de azt vedd figyelembe, hogy ebben az esetben minden számlához külön ki kell fizetned a hozzá kötődő költségeket (például számlanyitás díja).

Hitel is igényelhető mellé

A megtakarításod mellé hitelt is igényelhetsz.

A rendelkezésedre álló összeg tehát egyrészt a saját megtakarításodból, másrészt a hozzá kapcsolódó lakáshitelből állhat.

A megtakarítás és a hitel együtt adja ki a szerződéses összeget. Persze ha tudod, hogy nem lesz szükséged hitelre, akkor nem muszáj felvenned, illetve ha úgy látod a megtakarítási idő végén, hogy máshol jobb feltételeket kapsz, akkor illeszthetsz a lakástakarékpénztári megtakarításodhoz más, akár támogatott hitelt is.

A lakáskasszában gyűjtött pénzt más lakáshiteleknél felhasználhatod önerőként, és előtörleszthetsz belőle már meglévő lakáshiteleket. Ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt törlesztenél elő, akkor a bank előtörlesztési díjat nem fog felszámítani.

A hitel összege a szerződéses összeg egy adott százaléka lehet, általában 40 százalék körül, tehát a lakástakarékon belül általában 10 millió forint alatti hitelösszegek szoktak előfordulni.

A lakáskassza szerződés keretében igényelhető lakáshitel általában kedvező, a futamidő végéig fix kamatozású hitel. A Fundamentánál a hitelhez akár már a megtakarítás kezdetén vagy a megtakarítási időszak alatt is hozzájuthatsz, de ilyen esetben figyelj a speciális feltételekre.

Lakástakarék felújításra

Előfordulhat, hogy előre tudod, hogy a meglévő lakásodat újítanád fel a lakáskasszából, és eleve nem is kérsz mellé lakáshitelt, de az is lehet, hogy a megtakarítás és a hitel együtt fedezi majd a felújítás költségét.

A lakástakarékpénztár nem határozza meg, hogy milyen hitelcélhoz milyen összegű megtakarítást illeszthetsz. Saját magad határozhatod meg, hogy az általad választott célhoz mekkora összegre lenne szükséged.

A lakáskasszából a fal festésére is költhet ez a házaspár

Arra sincs szükség, hogy előre megmondd, hogy mire használod majd a pénzt, ezt ráérsz eldönteni a megtakarítási időszak végén is.

A felújítás különösen hasznos felhasználási területe a lakáskasszáknak, hiszen erre a célra ritkán elérhető támogatás vagy kamattámogatott hitel. A lakástakaréknak előnye továbbá, hogy nem szükséges hozzá gyermekvállalás, TB jogviszony vagy egyéb, a támogatásoknál gyakori feltétel.

Itt elsősorban az előre tervezés, és a lassúbb ütemű megtakarítás a lényeg. Mivel a legtöbb ingatlanon szükséges 5-10 évente egy nagyobb felújítást végeztetni, célszerű lehet már az előző felújítás befejezésekor nyitni egy újabb lakáskasszát a következő felújításhoz, hogy addigra meglegyen rá a fedezet, vagy az önerő egy hitelhez.

Ilyen felújítási munkákra költhető a lakáskasszában tartott pénz

A megtakarításod kifizetése előtt meg kell jelölnöd a lakáscélt.

A megtakarítási időszak végén van egy két hónapos időszak, ez a kiutalási időszak. Itt kell véglegesítened, hogy mit kezdenél a pénzzel, és a lakáscélt is itt kell igazolnod. Erre a lakáskasszáknak saját nyomtatványuk van, amelyet akár elektronikusan is benyújthatsz.

Ha a lakáskassza szerződésedet 2018. október 17. után kötötted, akkor felújítás esetén egy egyszerű nyilatkozattal igazolhatod a megtakarításod felhasználását.

Ha a szerződésed ennél korábbi, akkor a kifizetés előtt szükséged lesz a lakás tulajdoni lapjára is, amelyen a lakástakarék ellenőrizni fogja, hogy az ingatlan megfelel-e a felhasználás feltételeinek. A tulajdoni lapot nem kell beküldened, azt lekéri a lakáskassza.

A tulajdoni lapon ellenőrzik majd, hogy lakóingatlan-e a lakásod, és hogy te vagy az általad megjelölt kedvezményezett tulajdonos-e a lakásban, vagy van-e haszonélvezeti joga rajta.

A kifizetést követően 180 napod van arra, hogy elvégeztesd a felújítási munkálatokat, és ezt számlákkal igazold.

A felújításhoz szükséges számos eszközt és munkálatot elszámolhatsz, de arra figyelj, hogy csak a megtakarításod kiutalása után keltezett számlákat fogadja el a lakástakarékpénztár.

A számlákról általában számlaösszesítőt is kér a pénztár, de a számlákat több részletben is benyújthatod.

Mit számolhatok el?

Elszámolhatod a felújításhoz szükséges anyagokat, berendezéseket, de akár a szerszámokat vagy a gépek bérleti díját is.

A lakás bármely helyiségén végezhetsz munkálatokat, így a konyha, fürdő, szobák, a terasz vagy a garázs is felújítható. A garázs esetén feltétel, hogy annak legyen a házzal közös fala, tehát ne különálló garázs legyen.

Teddy hengerrel festi ki a férfi a falat

Lássunk néhány példát!

 • Beépített konyhabútor, illetve konyhai gépek. Ide tartozhat a tűzhely, a hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő, mosógép, mosogatógép vagy a víztisztító berendezés.
 • Fürdő esetében a burkolatok (csempe, padlólap), a beépített fürdőszoba-bútor, bojler, kád, szaniterek, de akár a zuhanyrózsa és a WC-ülőke is.
 • A nappali és a szobák tekintetében elszámolhatod a burkolatokat, kilincseket, rolókat és árnyékolókat, riasztórendszert, központi porszívót.
 • Kiépíthetsz teraszt, vagy felújíthatod a meglévőt, és kialakíthatsz kerti sütőt, szalonnasütőt, de csak akkor, ha azok rögzítve vannak.
 • Megújíthatod a fűtés- és világítás rendszert, felszereltethetsz napelemet, radiátort, kandallót, vízteres kályhát, cserélheted a konvektorokat, csillárokat vagy az izzókat.
 • Szereltethetsz be légkondicionáló berendezést, falhoz rögzített napellenzőt, redőnyöket vagy beépített szúnyoghálót.

Fontos, hogy általában olyan berendezésekre költhetsz, amelyek a ház részét képezik, és sokáig megmaradnak. Így tehát nem számolhatod el például a bútorok, mobil grillsütők, olajradiátorok, mobilklíma, szemetes, törölköző, konyhai eszközök, például edények, evőeszközök árát.

A megtakarításodat a kerten vagy udvaron végzett munkákra is felhasználhatod. Ilyenek:

 • Bejárati ajtó, kapu és kerítés
 • Térburkolatok, térkövezés
 • Kútfúrás
 • Kerti faház
 • Beépített öntözőrendszer kiépítése

Nem használhatod ugyanakkor kertépítés, füvesítés finanszírozására, nem építhetsz belőle medencét vagy kerti tavat, és a burkolat nem lehet kavics.

Széles körben felhasználható

A lakástakarékpénztári megtakarításodat tehát széles körben felhasználhatod. Akkor sem kell aggódnod, ha olyan tétel szerepel a számlákon, amelyet nem számolhatsz el, a pénztár ezeket a tételeket le fogja vonni a számla végösszegéből.

A lakástakarékpénztár akkor neked való, ha a megfelelő hozamon túl az is fontos neked, hogy ne kelljen túl sok energiát fektetned a takarékoskodásba, hogy már kis összeggel is elkezdhesd. Megfelelő ez a megtakarítás, ha egyébként nehezen szánod el magad a rendszeres megtakarításra, vagy inkább automatizálnád az egész folyamatot.

Maradtak kérdéseid?

 • Bármelyik lakáskassza számla használható felújításra?

  Igen, az egyetlen kikötés, hogy lakáscélra használd a lakástakarékban gyűjtött pénzed. Csak ekkor kaphatod meg a hozzá tartozó kamatprémiumot. Azt te döntöd el, hogy mi ez a lakáscél, lehet építés, vásárlás, felújítás vagy korszerűsítés is.
 • Csak én használhatom fel a lakástakarékpénztári megtakarításomat?

  A lakáskasszában gyűjtött összeget te, vagy az általad megjelölt kedvezményezettek használhatják fel. A kedvezményezettek közeli hozzátartozóid lehetnek, tehát házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő vagy testvér.
 • Mennyi ideig kell gyűjtenem a lakáskasszában?

  Az általad választott konstrukciótól függ. Már 4 éves megtakarítások is léteznek, de egész hosszú futamidőt is választhatsz. A hosszabb megtakarítási időhöz általában magasabb kamatbónusz tartozik.
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.