Erste Bank

Itt részletesen megismerkedhetsz az Erste Bank történetével, helyével és tevékenységével a magyar bankpiacon. Elmondjuk, hogy miben erős, és milyen szolgáltatásokat kínál neked.

Simondán Eszter • Frissítve 2024. április 7.
Erste Bank

Hivatalos adatok

Bank neve Erste Bank Hungary Nyrt.
Székhely 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26.
Telefonszám +36 1 298 0222
Email erste@erstebank.hu
Weboldal https://www.erstebank.hu/
Nemzetiség Osztrák
Fiókok száma 120
ATM-ek száma 400
SWIFT kód (BIC) GIBAHUHB
Mérlegfőösszeg 5 094 milliárd Ft
Hasonlítsd össze a hiteleket könnyen, gyorsan a kalkulátorunk segítségével!

Miért ajánljuk az Erste Bankot?

Az osztrák hátterű Erste Bank meghatározó bank Magyarországon, több mint 1 millió ügyfélnek van vele kapcsolata, tehát átlagosan minden tizedik magyarnak. De vannak olyan szegmensek – például ilyen az agráripari kis- és középvállalkozások köre -, ahol az Erste Bank piaci részesedése még ennél is nagyobb.

Az Erste Bank nagyon jó kapcsolatokat ápol a magyar állammal, ezért sokféle állami támogatást biztosító hitelkonstrukciót igényelhetsz náluk. Létezik náluk Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és Személyi Hitel is.

Ők adják a piac legnagyobb vásárlási kedvezményét nyújtó hitelkártyáját, az Erste Max hitelkártyát, és számtalan egyedi szolgáltatást kínál a bankszámla- és bankkártya-használat terén.

Az Erste Bank belépett a nyílt bankolást nyújtó bankok táborába, így más bank mobilalkalmazásában is elérheted az Erstés számládat, nem muszáj az Erste Bank által biztosított mobilapplikációt használni.

Az Erste egy megbízható, tőkeerős, nemzetközi hátterű bank, amely élvonalbeli szolgáltatásokat kínál.

A bank története

Az Erste Group őse 1819-ben jött létre Ausztriában az első osztrák takarékpénztárként (az erste németül elsőt jelent). A magyar piacra 1997-ben lépett be az 1986-ban alapított – és az Agrobankot 1995-ben felvásárló – Mezőbank megvásárlásával.

Az Erste Bank idehaza számos leánycéget alapított, melyekkel szakosodott tevékenységet végez a magyar piacon. Befektetői tanácsadással és tőzsdei kereskedelmi szolgáltatásokkal foglalkozik az Erste Befektetési Zrt., lakás-takarékpénztári szolgáltatásokkal az Erste Lakástakarék Zrt.

Az Erste Jelzálogbank Zrt. az Erste Bank és a refinanszírozott partnerbankok számára biztosítja a tőkepiaci források bevonását. Van önkéntes nyugdíjpénztára is, az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár, és részesedéssel rendelkezik az életbiztosításokat nyújtó Erste Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-ben. A hazai piacon van még az Erste Alapkezelő Zrt. és az ingatlanbérléssel foglalkozó Erste Group Immorent Kft. is.

Az Erste Bank 2003 év végén megvásárolta a Postabank és Takarékpénztár Rt. 99,97%-os állami részvénycsomagját, majd 2004-ben a Postabank beolvadt az Erste Bankba.

Pénzt vesz fel egy nő az ATM-ből

Jelentős felvásárlás volt 2015-ben a Citibank magyarországi lakossági üzletágának átvétele, mely 2017-ben került át az Erstéhez. A felvásárlás érdekessége, hogy a legelső magyarországi hitelkártyát az egykori Dunabanknál igénybe vevő ügyfelek később az ING Bankhoz, majd onnan a Citibankhoz kerültek, mígnem ezzel a felvásárlással az Erste Bankhoz.

Egy 2021-es tranzakciót követően 2022-ben a Commerzbank magyarországi leányvállalatának ügyfelei is az Erste Bankhoz kerültek.

2016 augusztusa és 2023 novembere között a magyar állam kisebbségi tulajdonos volt az Erste Bankban. Jelenleg a bank tulajdonosa 100 százalékban az Erste Csoport.

Az Erste Bank számtalan díjat bezsebelt az elmúlt évtizedekben a magyarországi tevékenysége és eredményei alapján.

Az Erste Csoport ma már Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója. Magyarországon is meghatározó hitelintézetté vált az elmúlt évtizedekben a lakossági szektorban éppúgy, mint a vállalkozások piacán.

Kínálatában elérhetők az állami hitelkonstrukciók mindkét ügyfélkörnek, így ha betérsz egy Erste fiókba, egész biztosan ki tudják szolgálni az igényeidet vagy adnak róluk tájékoztatást.

Újító bank

Az Erste Bank számos innovációt hozott a magyar bankpiacra. Voltak újdonságok, melyek nem váltak be, ilyen volt például a sárgacsekk befizetés ATM-mel, de a legtöbb egykori újdonság a mai napig megvan.

Ilyen például az ATM használata érintéssel. Ezt több bank is nyújtja már, de az Erste elkezdte gépein beállítani a mobileszközökkel elérhető készpénzfelvételt is. Nem csak a mobiltelefonoddal, de az okosóráddal is vehetsz fel készpénzt, ha megfelel a feltételeknek.

Egész egyedi szolgáltatás idehaza az Erste Bank címletválasztása. Erste Bank-os ügyfélként, kizárólag a bank hazai ATM hálózatában lehetőséged nyílik arra, hogy címletet válassz a készpénzfelvétel során. Ugyancsak egyedi ATM szolgáltatás a kedvenc összeg beállítása.

Szintén egy jól használható szolgáltatás az időzáras bankkártyalimit. Ezzel akkor érdemes élni, ha egy nagyobb összeget szeretnél felvenni ATM-ből vagy vásárolni. Ha ilyenkor felemeled a limitet, az időzáras limitként magától visszaáll.

2023-tól a magyarországi Erste Bank karbonsemlegesen működik. 2023 végére elérték, hogy az új vállalati hiteleik két számjegyű százaléka már zöld hitel. A nettó karbonsemlegességet 2050-ig tervezik elérni.

Az Erste Bank számára prioritás a digitális portfólió bővítése. A hitelintézet már három mobilalkalmazással segíti ügyfeleit.

Pénzfelvét mobiltelefonnal

Milyen fióki és ATM lefedettséggel rendelkezik az Erste Bank?

Ügyfélszám, fiók- és ATM szám alapján az Erste Bank a magyar bankpiac három legnagyobb szereplője közé tartozik.

Több mint 1 millió ügyfele, több mint 120 bankfiókja és több mint 400 ATM-je van már országosan.

Az Erste Bank ATM- és bankfiók keresője a legfejlettebb az összes hazai bank hasonló keresője közül. A szokásos szűrési elemek mellett még olyasmire is tudsz szűrni a bankfiókoknál, mint például eltérő nyitva tartás, van-e valutapénztár, ingyenes wi-fi, pénztármentes fiók, vagy modern környezetben kialakított fiók, illetve kutyabarát fiók. Az ATM-eknél olyanra is tudsz szűrni, mint készpénzbefizetésre alkalmas ATM, vagy érintés nélküli kártyaelfogadás.

Külön szűrők állnak rendelkezésre az akadálymentességhez. Szűrhető a rámpás, liften keresztüli és a bevásárlóközpont jellegű megközelítés. A hallássérültek számára indukciós hurok, KONTAKT tolmácsszolgáltatás, a látássérültek számára taktilis vezetősáv szűrhető és külön szűrhető az akadálymentes használhatóság, illetve az interaktív útvonal is.

Az Erste Bank bankfiókjaival és ATM-jeivel jelen van minden megyeszékhelyen és a nagyobb városokban is. Nemcsak minden bankfiókban, de sok bevásárlóközpontban, belső városi övezetekben és sok munkavállalóhoz kihelyezett ATM-mel is rendelkeznek.

Számlacsomagok az Erste Banknál

Az Erste bankszámlát, bankkártyát és elektronikus szolgáltatásokat kínál a George márkanév alatt. A név eredete, hogy a repülőgépeken így hívják a robotpilótát. A bank ezzel azt üzeni, hogy nyugodtan rábízhatod magad.

Ha a jóváírási feltételt teljesíted, a bank a bankszámla havidíját a kimenő elektronikus tranzakciók alapján számolja el. Az elektronikus átutalások cserébe díjmentesek.

A George számlán kívül az Erste Privilégium „X” díjcsomagot és Diákszámlát is kínál, szintén online számlanyitási lehetőséggel. A diákok számára Diákhitel számla is elérhető, amelyre államilag kötelező díjkedvezményeket kapsz.

Az Erste forint bankkártyádhoz és hitelkártyádhoz Moneyback szolgáltatást igényelhetsz. Ez egy, a költési szokásaidhoz illeszkedő ajánlatokat összegyűjtő kedvezményprogram. Az ajánlatokat kínáló online felületeken és az üzletekben is tudsz pénzvisszatérítéssel vásárolni, és kuponos ajánlatokat is kínál neked a bank. A Moneyback szolgáltatás díjmentes.

Szeretnéd megtanítani a gyermekedet, hogy hogyan bánjon okosan a pénzzel? Születése után azonnal nyithatsz neki Erste Cseperedő bankszámlát, amelyhez 7 éves korától bankkártyát is igényelhetsz. A kártyán kis limitek beállításával biztonságossá teheted a gyermeked költéseit, és a George applikációban nyomon követheted a számlaforgalmát.

Az Erste Bank számlacsomagjairól itt, a diákhitel számláról részletesebben itt olvashatsz.

A számlanyitáshoz az Erste rendszeresen kínál jóváírási akciókat.

Olvasd el a kölcsönszerződést aláírás előtt

Jelzáloghitelek az Erste Banknál

Az Ersténél igényelhetsz piaci kamatozású lakáshiteleket

  • 10 éves kamatperiódus mellett, minimum 10, maximum 30 éves futamidőre, illetve
  • végig fix kamatozású lakáshitelt 20 éves futamidőre.

Az elérhető hitelösszeg 4 millió forinttól indul, és a jövedelmed függvényében akár 100 millió forint is lehet.

A hitelek mellé kamatkedvezményeket kaphatsz. Ehhez vállalnod kell, hogy a banknál számlát nyitsz, és a jövedelmed a hitel teljes futamideje alatt erre a számlára érkezik. A kedvezmény az általad igényelt hitel összegétől, illetve az általad vállalt jóváírás összegétől is függ. Ennek megfelelően a bank kedvezménysávokat határozott meg.

Az Erste Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt is kínál, akár zöld hitelcélokra is.

Szabad felhasználásra szintén vehetsz fel jelzáloghitelt. A hiteleket hitelkiváltásra is használhatod.

A hitelekhez kamatkedvezményeket, induló díj kedvezményeket kaphatsz, illetve ha a jelzáloghitel mellé törlesztési védelmet is kérsz - ami egy hitelfedezeti biztosítás - szintén kedvezményt kapsz.

A bank előminősítés szolgáltatást is biztosít. A folyamat végén kiállított előbírálati igazolás 4 hónapig érvényes.

Támogatott hitelek

Az Erste Banknál a kormány családtámogatási programjába tartozó kamattámogatott hitelek is elérhetők.

A Babaváró hitelét jóváírási akció mellett kínálja.

Az Erste Bank jelzáloghiteleiről bővebben itt olvashatsz.

Erste Személyi Kölcsönök

A bank szabad felhasználásra fedezet és kezes nélkül igényelhető személyi kölcsönöket kínál. Ezek:

  • Erste Most Személyi kölcsön
  • Erste Most Hűség Személyi kölcsön
  • Erste Most Extra Személyi kölcsön
  • Erste Rögtön Kölcsön, illetve
  • Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön.

Most Személyi Kölcsön és Most Hűség Személyi kölcsön keretében 500 000 és 12 millió forint közötti összeget igényelhetsz. A futamidő 3 és 8 év között lehet.

A Most Hűség Személyi kölcsönt közvetlenül nem igényelheted, csak ha a bank úgy találja, hogy jogosult vagy rá. Ugyanez igaz a Rögtön Kölcsönre is, ami lényegében egy gyorskölcsön 100 és 450 000 forint lehetséges hitelösszeggel.

A Most Személyi kölcsön Extra változatához magasabb, legalább 300 000 forintos jövedelmet kell igazolnod. A kamat kedvezőbb 400 000 forint felett, de a hitelösszegtől is függ.

Az elérhető hitelösszeg 1,5 és 12 millió forint között lehet.

Az Erste személyi kölcsöneit a George Weben vagy George Appon keresztül is igényelheted. Az egyébként 0,75 százalékos folyósítási díjat az bank ebben az esetben nem számítja fel.

Az Erste Bank személyi kölcsöneiről bővebben itt olvashatsz.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.